Szokatlan, de ellenállhatatlan: édesség és bacon

2023. 23. 02., 11:00pm
Hogyan lehet a bacon a desszert része?




Várunk még az igazi napsütésre és felednénk a csípős, mínuszos reggeleket, ezért melegséggel és kényeztetéssel igyekszünk túlélni a tél utolsó fuvallatait. Édességre, csokira, igazi komfortot nyújtó ételekre vágyunk. Mi van akkor, ha ezt valami szokatlan kombinációban találjuk meg?

Íme, néhány példa az édes és a sós íz világ találkozására, vagyis a bacon ellátogat az édességek világába.
Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan íz párosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagot párosítanak össze, mint például a csokoládét és a bacont.
Ha azonban van bennünk egy minimális nyitottság az izgalmas íz kombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható.

Páratlan párosok mindig is voltak
Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős húsokhoz tálalt mártások, vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé. De a hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is.
Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg, Erdélyben pedig a cukros tepertős pogácsa még a mai napig egy gyakran készített étel. Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti.

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella. Nem csak süteményként hanem csokiszelet, popcorn ízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatjuk. A sóskaramella népszerűsége egyértelmű, no de mi a helyzet az édes bacon-nel?

Sokan ismerik az aszalt szilvát baconba tekerve, szépen átsütve: micsoda párosítás, és milyen finom! Édes és sós együtt, harmonikus összhangban.

Lehet, hogy furcsának tűnik, de mindjárt bizonyítást nyer, hogy a bacont így is csak imádni lehet.

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó
“Aligha találni a bacon-nél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire (gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire), ebédre és vacsorára. Kihagyhatatlan a grill partikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker” - kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. Nála kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása. Csak a Tamási-Hús Kft. üzemében naponta háromszor fordul a 20 tonnás kamion, amely az alapanyagot szállítja a szeletelt, kockázott, sült és más bacon-ös finomságokhoz.
Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízt egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperlekváros pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos bacon-ös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.
A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás enyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

Csoki, csoki, csoki!
A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstolod, rájössz, hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további összetevő nélkül is kezdhetik a párosítást: a serpenyőben megpirított bacont, miután leitattuk róla a zsírt, megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban és süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni Nem hangzik akkora ördöngösségnek, ugye? Az íze azonban egyenesen fenomenális!

“Néhány pikáns ízesítésű csokoládénak is van bacon-ös verziója, sőt, még bacon-ös, whiskys alternatíváról is hallottunk. Ha jobban belegondolunk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ugyan a bacon-ös csoki mennyivel lenne bizarrabb, mint a szintén létező ribizlis-céklás étcsoki?” - veti fel Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

A kevésbé édeskés ízekhez is tökéletesen passzol

No de nemcsak a csokoládéhoz és cukor édes szirupokhoz illik a bacon, hanem az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz, mint a sütőtök vagy az édesburgonya. Mindkét zöldségből készíthetünk krémlevest és szórhatunk tálaláskor a tetejére pirult baconkockákat, amik ropogóssága remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát. Állagában és ízében is remek nász.

Az csak egy dolog, hogy a bacon sokoldalúan felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. Éppen ezért itt, a végére, már csak egy hasznos tudnivalót tartogatunk, méghozzá azt, hogy honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószer mentes bacont beszerezni.

A Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt bacon-öket találsz, melyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.