Pécsi szál

2019. 29. 04., 3:20pm
Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, más bandák mellett. Mi lehet a város titka

Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka?

A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben?

Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jonesként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok.

Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

Színes, magyar zenés film

Eredeti cím: Pécsi szál

Rendező: Lévai Balázs

Szereplők: Szabó Simon, Pallagi Melitta, Halott Pénz, Punnany Massif, Kispál és Borz, 30Y, Takáts Eszter, Junkie Jack Flash

Hossz: 73 perc

Gyártási év: 2019

Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Mozi bemutató: 2019. május 9.

Forgalmazó: Budapest Film Zrt.

fotó: Polhodzik Ádám

 

Interjú Lévai Balázs rendezővel

Miért Pécs? Hogyan született meg a film ötlete?

Én nem vagyok pécsi, de sok minden köt a városhoz. Itt szereztem az egyik diplomámat a 90-es években, úgy 10 éve a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) állandó szereplője vagyok, a szakmai beszélgetéseket moderálom, valamint Lovasi Andráshoz és Beck Zoltánhoz fűződő barátságom miatt is sokat jártam, dolgoztam, buliztam Pécsett. Engem nagyon megfogott a város hangulata, egy élhető, szerethető városnak ismertem meg. Szeretek Pécsen lenni.

A film ötlete még 2011-ben született, először játékfilmet próbáltunk írni belőle Maruszki Balázs forgatókönyvíró társammal. Azzal akkor megrekedtünk, de sok évvel később visszatértünk az ötlethez, már nem játék-, hanem egyfajta kísérleti film formában. Ez valósult most meg. Szabó Simon Indiana Jonesként nyomoz a filmben, a pécsi titkot kutatva.

Hogyan került ő a képbe?

Simon konkrétan a szomszédom Budapesten. Rendszeresen a garázsom előtt parkolt. Ezt megelégelve megzsaroltam, hogy cserébe egyszer eljön játszani egy low budget filmembe. Szóval, nem volt sok választása, a jó szomszédi viszony sokba’ van. Nekem egy olyan főszereplő figurára volt szükségem ebben a filmben, aki otthonosan mozog a zenészek között, akit ismernek és szeretnek, akinek van humora, és, aki könnyen belökhető spontán szituációkba is.

Erre a karakterre Simon volt a tökéletes választás. A filmben a legnevesebb pécsi zenekarok szerepelnek. Simont (és a nézőket) a Kispál és a Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash kalauzolja végig a városon és a múlton.

Kiknek készült a film? Kikre számítasz elsősorban nézőként?

Egy többrétegű filmet próbáltam összerakni. Nyilván az elsődleges célcsoport a főszereplő zenekarok rajongói, ami egy elég széles réteg, hiszen a Kispáltól a Punnanyn át a Halott Pénzig ez minimum két generációt ölel fel. Mivel reményeim szerint a jó zenéken kívül van a filmnek egy intellektuálisan is érdekes szála, ezért a filmes kísérletek iránt érdeklődő nézőkre is számítok. És persze mindenkire, akinek van személyes élménye Pécsről és a pécsi zenekarokról. Különösen a ‘Köszönjük, de nem kell több pécsi zenekar’ Facebook csoport tagjaira, nekik tuti be fog jönni a PÉCSI SZÁL.

Lovasi András, Beck Zoltán és Szabó Simon 

(Az interjút készítette: Soós Tamás)

AZ IGAZI SZÁL - A PÉCSI ZENEKAROK

Ez a film azt a titkot próbálja megfejteni, hogy miért jött Pécsről ennyi zenekar, miért határozta meg a város ennyire az ország zenei arculatát. Szabó Simon kérdezett, a zenészek pedig időutazásra indultak.

A Halott Pénz tagjai, Marsalkó Dávid és Járai Márk így emlékeznek vissza: „A Sörház kisterme volt az első próbatermünk. De akkor még nem volt ez a zenekar, csak egy béta verzió, és ott live acteztünk. Ez 2012 őszén, telén történt. Ezen a helyen állt össze később az együttes.”- meséli Marsalkó. „A két Fonogram-díjat kapott Szólj anyunak, hogy a városban vagyok albumunk például úgy készült, hogy be volt horpadva a hangfal, a gitárt meg közvetlenül a számítógépbe dugtuk be.”- avatnak be a fapados kezdetek kulisszatitkaiba.

Járai Márk a kezdeti bulis évekre visszagondolva felidézi, hogy az Est nevű helyről sokszor úgy indultak haza, hogy kaptak egy tálcán úti-csomagot: lime, vodka, stb. „Egyszer hazafelé Dávid nem a járdán ment, hanem az úton, egy rendőrautó elkezdett villogni, megállt, és kiszóltak az ablakon: szeretjük a számokat, de azért ne kelljen bevinni!”

„A pécsi közönség nagyon jó edző, mert ha Pécsett népszerűségre tudsz szert tenni és elismer a közönség és eljár a koncertjeidre, az egy nagyon jó belépő, vagyis kilépő az országos szinthez.” – teszi hozzá Marsalkó Dávid.

A Punnany Massif felkalauzolja a stábot a Mecsek egyik legmagasabb pontjára, a tévétoronyhoz, ahol az alapító tag, Farkas Roland Wolfie idézi a múltat: „Itt régen rengeteg partyt szerveztünk. Volt egy szilveszteri buli, amikor akkora hó volt, hogy nem jött fel a busz, úgyhogy 1 km-en keresztül szerpentineken kellett feltolni a hangcuccot, szánkón.”

A másik alapító Felcser Máté volt, akivel barátságuk kezdeti időszakáról is megoszt egy élményt: „Máté pénzért másolt át nekem kazettákat. A lemezekről meg a legjobb számokat kihagyta és a helyükre olyanokat vett fel, mint a 2 Unlimited. Egyszer úgy döntöttem, hogy na jó, vendetta van, és fogtam egy csomó kazettatokot, bedugtam a pólóm alá és elindultam. Az édesanyja megállított, hogy mi van nálad, mutasd csak. Kizuhant az egész a földre, és kiderült, hogy üres az összes tok.”

Felcser Máté stúdiószobájában az évek során mindenki megfordult, aki számított a pécsi zenei életben, és nonstop buli-helyszínként is szolgált.

A siker ízéről Wolfie-nak eszébe jut egy meghatározó élmény. „Nem tudom, milyen évet írtunk, de a Székesegyház előtt volt egy koncert, vagy a Puzzle vagy az Irie Mafia lépett fel, és kérdeztem Mátét, hogy szerinted valaha mi el fogunk jutni egy ilyen szintre, hogy a saját városunkban kvázi a főtéren felléphessünk? És azt hiszem pont egy évre rá felléptünk ott, és nem hittem el. Az az érzés, amikor lenézel a tömegre, hogy ott az összes exed, a volt tanáraid, a családtagjaid, leírhatatlan.”

Takáts Eszter a Ferencesek utcájában levő Bagolyfészek könyvesboltot mutatja meg a stábnak, ahol az első koncertfellépése volt. A Dante kávézóba járt próbálni a GumiZsuzsival. Az egykori kórista bevallja, hogy egyszer a kóruspróba után elfáradva, kikapcsolódásképpen a Kodály-szoborral is csókolózott. „De nem kelt életre.” A város titkáról pedig így nyilatkozik: „Elkerülhetetlen, hogy találkozzanak emberek egymással, akik inspirálják egymást. Ha egy városban ennyi érzékeny művészlélek lakik, az össze tud adni valamit.”

A Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András emlékei szerint nagyon sok próbahelyük volt. „Az egyetem különböző helyein próbáltunk, meg szőlőskertekben, nyaralókban, hétvégi házakban meg pincékben. Aztán megnyílt a Gyár nevű hely, ahol én voltam a koncertszervező sokáig. Ott íródott a Föld, kaland, ilyesmi című lemez. Kesztyűben gitároztunk, ott nagyon hideg volt mindig.”

Kispál András hozzáteszi: „Azért van annyi lassú számunk, mert fáztunk.” Az együttes alapítói arról is mesélnek, amikor a 30Y-t vitték magukkal elő-zenekarnak.

„Volt két vokálos lány, akik hátul énekeltek, és a Kispál meg szakmai tanácsokkal látta el őket.”

A 30Y énekese, Beck Zoltán az együttes billentyűséről így sztorizgat: „Egy szürke reggelen felhívott a Papa, hogy figyelj, diplomát szereztem Szegeden, zongoraművész vagyok, mit csináljak? Szállj be a zenekarba, van egy ilyen zenekarunk Pécsen, mondtam, ezzel letettük a telefont. Pár napra rá valaki csenget, és ott áll a kapuban egy csővázas hátizsákkal a Papa, hogy akkor ő megjött… Előtte volt ugye két vokálos lányunk, az egyikük nagyszerű hegedűs volt, a Molnár Kriszta. Aztán megjött a Papa, és olyan jól nézett ki, hogy dobtuk a csajokat.”

A 30Y a Bőrgyárban próbált, indusztriális környezetben. Ott születtek első lemezük dalai is. Annyira le voltak gatyásodva, hogy nem tudtak kifizetni egy stúdiót, így egy mobil keverőpulttal vették fel az egészet. Beck Zoli szerint „magát a zenekarságot adta Pécs, és ez a legtöbb, amit egy város adhat. Az meg tök jó, hogy képesek vagyunk még mindig csodálkozó turistaként olykor végigmenni a városban.”

Felcser Máté, Beck Zoltán, Takáts Eszter