Népi motívumok, stilizált formák

2024. 08. 02., 2:53pm
Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák címmel nagyszabású időszaki kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

 

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

A tárlat a huszadik század elejének két nagy stílusa és a népművészet találkozását a női alkotók sajátos perspektívájából vizsgálja. A korszakot olyan meghatározó női művészek nézőpontján keresztül mutatja be, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára. Ők a maguk idejében mindannyian úttörők voltak. A kiállítás a köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött relikviák mellé a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tárgyainak bemutatásával új perspektívát kínál a látogatók számára.

A kiállítás ötletadója és főkurátora Dr. Czingel Szilvia, kurátora Üveges Krisztina. A tárlat a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében június 22-éig látogatható, előre meghirdetett időpontokban pedig tárlatvezetéseken is részt lehet venni. Részletek a Hagyományok Háza weboldalán 

Miért gondolta a Stühmer csokoládé és bonbon készítő gyár, hogy csokoládé dobozait Lukáts Katóval tervezteti meg, aki kifejezetten magyar népi motívumokkal sajátos stilizált formában készítette el terveit? Hogy találkozott Lesznai Anna a mezőkövesdi népviselettel, és milyen kalandos módon kerültek vissza a munkái az amerikai emigrációja során New Yorkból Hatvanba?

Hogyan hatottak a Zsolnay nővérek néprajzi gyűjtései a világhírű zsolnai gyár kerámiáinak díszítőművészetére? Melyik ma is működő fővárosi kórház betegszobáit és ma hajléktalanszállóként működő épület belső tereit festette meg Undi Mariska kalotaszegi és mezőkövesdi motívumokkal? Hogyan lett Mallász Gitta a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezője, és miért kapta meg Tüdős Klárával egyetemben a Világ Igaza kitüntetést? A kiállításban sok izgalmas történet mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk. 

 

A kiállított alkotók munkásságának közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével eleveníti meg a tárlat, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát. 

A művekkel párhuzamosan bemutatják a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által őrzött tárgyakat is, hogy új perspektívákat kínáljanak a gyűjteményhez, és előtérbe helyezzék az ott megjelenő műalkotásokat, művészeket, témákat.

-Gyűjteményes tárgyaink párbeszédbe lépnek a kiállításhoz más köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel, így a közönség számára is láthatóvá válik a kollekció jelentősége. A kiállítás gyűjteményi fókuszában szintén női alkotók vannak, azok a hímző parasztasszonyok, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné (Pólik Erzsébet),  – vallják a kiállítás létrehozói. 

A kiállításról egy videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=NKSVvfKDb7k

SZECESSZIÓ, ART DECO, NÉPMŰVÉSZET - Női lélek, népi formák című kiállítás a Hagyományok Házában június 22-ig látogatható.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap 10:00-18:00

Tárlatvezetések időpontja:

Február 10. Szombat, 10:30
Február 29. Csütörtök, 17:00
Március 21. Csütörtök, 17:00
Március 23. Szombat, 10:30

 A belépőjeggyel a Hagyományok Háza állandó kiállítása is, az Illatok, ízek, formák is megtekinthető!

További információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/szecesszio-art-deco-nepmuveszet-noi-lelek-nepi-formak

fotó: Hrotkó Bálint, S.Balogh Edit