Lendületben

2023. 03. 11., 8:23pm
A Kínából induló Selyemút az ősi civilizáció része

 

by Szendi Horváth Éva

A Selyemút évezredek óta köti össze Keletet Nyugattal. Mindenhová így  jutottak el a kínai kézműipar remekei. Ám a  Selyemút nem csak kereskedelmi útvonalként, hanem mindig a végtelen bölcsesség, az együttműködési szándék ékes bizonyítékaként működött. Gazdasági és kulturális szerepe minden időben felbecsülhetetlen volt. Budapesten tíz éve nyílt meg a Kínai Kulturális Központ, mely egyedülálló Közép- és Kelet-Európában. Az intézmény munkatársai sokat dolgoznak a két ország közötti kapcsolat elmélyítése érdekében. Az ő lendületes munkájuknak is köszönhető a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megnyílt kiállítás. 

A „Selyemút hete 2023” záróeseményének az idei díszvendég, azaz Magyarország ad otthont. A minap nyílt meg a Csodálatos Selyemút: Kínai selyemművészeti tárlat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A kiállítás a Kínai Állami Selyemmúzeum (CNSM), a budapesti Kínai Kulturális Központ, az Iparművészeti Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum közös projektje. 

A december 3-ig látogatható tárlaton a hangcsoui partnermúzeum által válogatott 59 szett, vagyis 74 darab ősi selyemszövet másolatát és kortárs jelmezalkotásokat lehet megcsodálni. A kortárs művészek a tradicionális mintákat gondolták újra. A megnyitó alkalmával a kínai intézmény showcase-t is rendezett. Egy kisfilmen bemutatták az idei Selyemút hetét, majd a beszédek után a CNSM igazgatója, Prof. Ji Xiaofen tárlatvezetésre várta a megnyitó közönségét.  

A programsorozat keretében a nyáron a hangcsoui Selyemmúzeumban az Iparművészeti Múzeum kiállítását, a Hercegi selyemköntösök – Luxus selyemszövetek és bársonyok a magyar Esterházy-kincstárból címűt lehetett megtekinteni.

A tárlatot óriási érdeklődés övezte, Az Esterházy-kincseket több mint 230 ezren látogatták meg.