Háromszor három

2023. 02. 11., 1:15pm
Balázs János és a Pannon Filharmonikusok koncertje két városban várja a közönséget

 

by Szendi Horváth Éva

Balázs János zongoraművész

A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertjén három szerző három emlékezetes története, három út a sikerhez, három különböző értelemben vett nagy alkotás hangzik el Balázs János zongoraművész és a Pannon Filharmonikusok előadásában, Bogányi Tibor vezényletével. Orgonán közreműködik Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója és a PTE MK Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

Egy nehéz időben készült nyitány, amelynek feladata, hogy szép ünnepet varázsoljon. Egy különleges zongoraverseny, amely egyúttal útlevél Amerikába. Egy szimfónia, mely egy szimfonikus életmű csúcsa lett. Három nagy élmény várja a közönséget két koncerten, két városban, elsőként november 24-én a Müpában, majd a rákövetkező napon a pécsi Kodály Központban.

Balázs János zongoraművész

-Nagy izgalommal és várakozással készülök a Pannon Filharmonikusokkal közös két koncertünkre, hiszen igazán szép műsort sikerült összeállítani, amelyek közül a Rahmanyinov-zongoraverseny a zongorairodalom egyik legnehezebben játszható művei közé tartozik. Nehézsége ellenére nagyon megszerettem ezt a művet és szívesen játszom, emlékezve az idén 150 éve született szerzőre. Nagy nyugalom ezt a nehéz művet egy olyan kiváló együttessel és karmesterrel együtt előadni, mint Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok, - nyilatkozta Balázs János zongoraművész

-Rahmanyinov egyik legjelentősebb és legnehezebb darabja, a III. zongoraverseny, melyet Balázs János fog előadni. Jánossal sokat játszottunk már együtt, legutóbb Pristinában turnéztunk közösen. Azóta keressük az alkalmat, hogy újra együtt muzsikálhassunk, – nyilatkozta Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere.

Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere.

Dohnányi Ünnepi nyitánya azt a koncertet nyitotta meg 1923 novemberében, amelyen Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulóját ünnepelték. A műben két szimfonikus és egy fúvószenekar indul el külön utakról, hogy egy naggyá egyesüljön. A három együttes három fontos dallamot is egybesző: a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét.  Rahmanyinov III. zongoraversenye talán minden idők legnehezebbje az zeneirodalomban, és a szerző első amerikai koncertkörútjára készült. A technikai nehézség mellett a sűrű szövés és a mély mondanivaló is fajsúlyossá teszi a művet. A szólisták számára pedig külön kihívás, hogy a szerző szólójával készült felvétel zsenialitását igazán nehéz felülmúlni.

Saint-Saëns III. szimfóniája pedig egyúttal az utolsó is a Saint-Saëns-szimfóniák sorában, melyet annyira tökéletesnek érzett, hogy kérésre sem írt többet ebben a műfajban. Az „Orgona” jelzőt arról a különlegességéről kapta, hogy két tételében is helyet kap egy orgona a zenekari hangszerek között. A mű magyar vonatkozása, hogy szerzője Liszt Ferenc emlékének ajánlotta.

 2023. november 24. péntek 19.30 I Budapest, Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Részletek itt: https://cziffrafesztival.hu/program/haromszor-harom/

2023. november 25. szombat 18.00 I Pécs, Kodály Központ

Részletek itt: https://cziffrafesztival.hu/program/haromszor-harom-2/

HÁROMSZOR HÁROM

BALÁZS JÁNOS ÉS A PANNON FILHARMONIKUSOK KONCERTJE

Műsor: Dohnányi: Ünnepi nyitány, Rahmanyinov: III. (d-moll) zongoraverseny

Saint-Saëns: III. „Orgona” szimfónia

Közreműködik: Balázs János – zongora, Kovács Szilárd Ferenc – orgona; vezényel: Bogányi Tibor

A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertje.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.