Három és fél hónap, hat kitüntetés

2023. 05. 11., 12:17pm
A Kecskeméten élő és alkotó, messze földön híres Zsigóné Kati, a Tojásdíszítés Királynője, Népi Iparművész újabb kitüntetésekkel gazdagodott

 

by Szendi Horváth Éva

A Tojásdíszítés Királynője munka közben

Zsigóné Kati 2023. június 16.-án lett 70 éves. Ő az, aki az elmúlt évtizedekben  a saját hazájában is prófétává tudott válni.  E ténynek ékes bizonyítéka, hogy három és fél hónap alatt hat kitüntetést, elismerést kapott.

1. A születésnap kapcsán Kati helyet kapott a MAGYARORSZÁG LEGJELENTŐSEBB, KIEMELKEDŐ SZEMÉLYEI KÖZÖTT. A Napkút évkönyv kiadásában megjelent az 1953 Hetvenesek társasága kötet gondoskodott arról, hogy az ő neve is fenn maradjon az utókor számára.

2. Az idén ZSIGÓ JÓZSEFNÉ NÉPI IPARMŰVÉSZ, A TOJÁSDÍSZÍTÉS KIRÁLYNŐJE ÁLLAMI KITÜNTETÉSBEN RÉSZESÜLT. Az állami ünnep, augusztus 20-a alkalmából átvehette a Magyar Bronz Érdemkeresztet. Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, Novák Katalin köztársasági elnök asszony a munkásságának elismeréseként az alábbi szavakkal adományozott neki: A nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenysége elismerésére.” 2023

3. Kati ebben az évben a Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért díjat is megkapta: „Zsigó Józsefné Népi iparművész, Tojásdíszítő művész, akit egész Magyarországon a "Tojásdíszítés Királynőjeként" ismernek. Saját készítésű munkáinak gyűjteményében számos olyan alkotást találunk, mely a világon egyedülálló. A tojásdíszítésben egy teljesen új művészeti ágat hozott létre díszítési technikájával, alkotásai lexikális tudást közvetítenek. Fontos céljának tekinti a magyarság hagyományainak ápolását, terjesztését. Szívesen tanítja kicsiknek és nagyoknak a népművészetet.”szeptember 2.

4. A LONDONI, BRITISH ENCIKLOPÉDIA 2017-ben és 2024-ben is TAGJÁVÁ VÁLASZTOTTA. Neve MEGJELENT A VILÁG LEGNAGYOBB EMBEREI KÖZÖTT A 24 KARÁTOS ARANNYAL DÍSZÍTETT ÉVKÖNYVÉBEN, valamint 2023-ban FELKÉRTÉK, HOGY FILMBEN MONDJA EL SIKERE TITKÁT. Az alkotást angol nyelven feliratozták.

5. 2023 SZEPTEMBER 30-án a Kárpát-medencei Vitézi Rend oklevéllel ISMERTE EL MUNKÁSSÁGÁT..

6. Kecskemét Város Napján az idén Zsigó Józsefné újabb állami kitüntetésben részesült. Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése elismeréssel és tisztelettel gratulált neki abból az alkalomból, hogy a népi kézműves örökséget gazdagító és a város hírnevét erősítő értékteremtő munkája elévülhetetlen. A kitüntető oklevelet a Város Napján, 2023 október 2-án Katona József Színházban, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere ünnepélyes keretek közt adta át a világhírű népi iparművésznek.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Zsigóné Kati

A művésznő nem csak a fentiek miatt számít rekordernek. 2021.szeptember 25-én Erdélyben egyetlen nap alatt három kitüntetést zsebelt be. Lovaggá ütötték, vitézi rangra emelték és megkapta a Nemzeti Önazonosság Védelmezője kitüntetést.

SALACZ LÁSZLÓ ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ MONDTA RÓLA:

Számomra a legcsodálatosabb Zsigóné Kati művészetében, hogy úgy tud magyar maradni, hogy közben a világ teljességét, az egész emberiséget képviseli”

Így Zsigóné Katinak immár összesen 21 kitüntetése van. Ebből az egyik a 2019- ben kapott: A SZERETET, A JÓSÁG, A HARMÓNIA NAGYKÖVETE.

A férjtől kapott díszoklevél

Ám legkedvesebb számára a drága férjecskéjétől kapott plakett. Ő 46 évi házasság után is CSODALÉNYNEK tartja a feleségét, - vallomását egy díszoklevélen szavakba is öntötte. /Az oklevél szövege a képek között megtalálható!/

Kati és tanítványai

Kati állandó kiállításának a világ minden tájáról érkező látogatói mindig meghatódnak  ezektől a hihetetlenül szép gondolatoktól. 

www.zsigonekati.com

 muvesz@zsigonekati.com