Főhajtás

2023. 14. 11., 6:11pm
Kesztyűs Ferenc 91. szülésnapjára rendezett Benczúr Hotelbeli ünnepségen még a csilláron is lógtak

 

by Szendi Horváth Éva

Dr. Kesztyűs Ferenc

Az újságíró, grafikus, festő, tanár, feltaláló annyi baráttal és tisztelővel bír, hogy a szálloda legnagyobb rendezvényterme is kicsinek bizonyult. Sokan állni kényszerültek, de még így is kitartottak a rendezvény végéig.

Egy szép alkotás a sok közül

Dr. Kesztyűs Ferenc különleges életutat tudhat magáénak. Írt és szerkesztett hazai, illetve külföldi lapokat, majd teljesen a képzőművészet felé fordult. Munkásságát nemzetközi szinten háromszor ezüstéremmel ismerték el. Hatvannégy esztendővel ezelőtt a Nemzetközi Képzőművészeti Magániskola  és Műhely alapító-tanára lett. Az évek során számos kitüntetésben részesült, többek megkapta a Búza Barna és az Erzsébetváros Mesterdíját is. Nevéhez fűződik az egyetemes festészetet forradalmasító tűzzománc-kerámia művészfesték feltalálása, illetve a világhírű kémikus, prof. Dr. Nagy Józseffel kidolgozott szilikon-művészfesték kidolgozása.

Az ünnepség egyik vidám pillanata - fotó: Temesi László

Dr. Kesztyűs Ferenc 91. születésnapja alkalmából a Benczúr Hotel Munkácsy termében Mester és tanítványainak műveiből kiállítás nyílt, mely november 26-ig megtekinthető.

A kiállítás megnyitó részvevőit, művészeit és az ünnepség közreműködőit Geszty Glória, a hatos csatorna szerkesztő-műsorvezetője köszöntötte.

A tárlatot az Európa Afrikáért Alapítvány elnöke, Sliman Amed nyitotta meg, szakmai értékelést pedig a Pro Kultura díjas tanár, Holakovszki István tartotta.

A Mester és Dr. Tanka László - fotó: Temesi László

A meghívott díszvendég Dr.Tanka László, a Panoráma Világklub alapító-elnöke volt. Az igazgatóval, Benner Miklóssal közösen Dr. Kesztyűs Ferencnek átadták a Panoráma Világklub legmagasabb kitüntetését, a Világ Magyarságáért Művészeti-díjat.

Az ünnepség keretein belül Németh Nyiba Sándor a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy irodalmi Kör elnöke, olimpikon, zenész Dr. Kesztyűs Ferencnek átadta a Krúdy- Arany érem díjat.

Az esten közreműködött Magyar Róbert operaénekes, tanár, Tóth Tibor Tibiton zeneszerző, énekes, előadóművész, a latin – duó: Patricio Baeza Barerra és Ursu Gábor, Koós László Gelei, író, költő.

Végül, de nem utolsósorban a nemzetközi hírű operaénekes, Domahidy László lépett színre, hogy apai jóbarátját őszinte főhajtással és dallal köszöntse.