Éljen a magyar film!

2024. 12. 02., 12:53pm
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában a filmkritikusok az idén is kiosztották a díjaikat

 

by Szendi Horváth Éva

A MÚOSZ FILM- ÉS TÉVÉKRITIKUS SZAKOSZTÁLYÁNAK ÉS A MAGYAR FILMMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE FILMKRITIKUS SZAKOSZTÁLYÁNAK a tagjai a tavalyi év huszonkét játékfilmje és számos dokumentumfilm közül választották ki a legjobbakat.  A 2023-as  évet a szakosztály oszlopos tagja,  Gyenge Zsolt, filmkritikus, a MOME oktatója értékelte.

A legjobb animációs film díját a 27 című film a Párizsban élő rendező, Buda Anna Flóra kapta.

A legjobb dokumentumfilm díját a Túl közel (rendező: Püsök Botond) és a Falling (rendező: Gyimesi Anna) című film érdemelte ki.

A legjobb kisjátékfilm díját a Cibulya Nikol által rendezett a Mária Terézia szül című film kapta..

A legjobb női epizódalakítás díját a kritikusok a Magyarázat mindenre című filmben nyújtott alakításáért Hatházi Rebekának szavazták meg.

Elfogy a levegő

A legjobb női főszereplő díját Krasznahorkai Ágnes az Elfogy a levegő című filmben nyújtott teljesítményéért kapta. 

A legjobb férfi epizódalakítás díjára a kritikusok a ritkán forgató Kálid Artúrt ítélték méltónak. Ráadásul mindjárt két figura életre keltéséért, azaz az Éger és A másik érintése című filmekben nyújtott alakításáért. 

A legjobb férfi főszereplő díját Hajduk Károly kapta a Mesterjátszma című filmben nyújtott szenzációs alakításáért. 

Az operatőri díjat M. Deák Kristóf a Látom, amit látsz és a Cicaverzum című filmek fényképezésével érdemelte ki.

A kritikusok a legjobb forgatókönyvért járó kitüntetést a Velencei Biennálén díjazott Magyarázat mindenre című film szerzőpárosának,  Reisz Gábornak és Schulze Évának ítélte oda.  .

Különdíjat kapott a Budapest siló (rendező: Paczolay Zsófia) –  és a Műanyag égbolt című film (rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta).

A legjobb rendezés díját Szabó Mátyás kapta a Látom, amit látsz című filmért.

A Filmkritikusok B. Nagy László-díját az Elfogy a levegő című film kapta (rendező: Moldovai Katalin)

A kritikusok az Árvai Jolán Díjat a nemzetközileg is jegyzett Petrányi Viktória kreatív producernek ítélték oda. A díjat Szabó Gábor operatőr, az Árvai Jolán díj Emlékbizottság tagja adta át.

A magyar filmkritikusok Életmű-díját hat évtizedes kimagasló művészi munkájáért Schulze Éva kapta, aki pályafutása során mintegy nyolcszáz filmben működött közre.