A festészet történetének harmincöt gyöngyszeme

2023. 14. 11., 5:59pm
A Rijksmuseum a festőzseni Vermeer valaha volt legátfogóbb életmű-kiállításának adott otthont

 

by Szendi Horváth Éva

Az amszterdami Rijksmuseum a történelem legátfogóbb, megismételhetetlen Vermeer kiállítását hozta tető alá. A páratlan, utolérhetetlen tárlatra a jegyeket néhány nap alatt elkapkodták.

Az érdeklődő egyedül az Exhibition on Screen: Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás című epizód révén nyerhet betekintést ebbe a történelmi jelentőségű anyagba.

Ez a lélegzetelállító dokumentumfilm arra hívja a nézőket, hogy szinte magánvetítésen legyenek részesei ennek a különleges kiállításnak. Így nagyvásznon, a Rijksmuseum igazgatója és a tárlat kurátorai vezetésével tekinthetők meg a senki máséhoz sem hasonlítható, zseniális művek.

Ez a jelentős retrospektív összeállítás a valaha volt legátfogóbb, mely kizárólag „a fény mesterével” foglalkozik, hiszen 35, a világban szétszórt, ismert munkájából 28-at felsorakoztat.

Soha ezelőtt nem szerepelt ennyi Vermeer mestermű egyetlen épületben!

A Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás epizódot David Bickerstaff (Pissaro, az impresszionizmus atyja, Napraforgók vonzásában) rendezte. A rajongók nagy örömére olyan Vermeer remekműveket mutat be, mint a Lány gyöngy fülbevalóval, A geográfus, a Tejet öntő nő vagy épp a frissen restaurált Levelet olvasó lány nyitott ablaknál címűt. Teszi mindezt úgy, ahogy a mozi közönségén kívül senki nem láthatja őket!

A film révén azonban nemcsak ennek a ragyogó XVII. századi művésznek a munkáival ismerkedhetünk meg! Képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat: világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők munkájáról is. Ők új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

A holland mesterek legnagyobbika, Johannes Vermeer (1632–1675) Delftben élt és alkotott. Életművéről leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképeire; előzmény nélküli élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettájára és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódjára asszociálunk.

Pazar kelmék, gyöngyök és himbálózó fülönfüggők teszik ezeket a festményeket szemet gyönyörködtetőkké.

Vermeer páratlan varázsát példásan adja vissza a Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás, melyet Phil Grabsky producer felkérésére David Bickerstaff rendezett.

Az Exhibition on Screen, az úttörő angol filmsorozat, mely bő egy évtizede ontja a többszörös díjnyertes és közönség-kedvenc képzőművészeti dokumentumfilmeket.

Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás

Rendezte: David Bickerstaff

Producer: Phil Grabsky

Vetítési ideje 90 perc

Magyarországi és közép-kelet-európai forgalmazó: Pannonia

Entertainment.

A lélegzetelállító szépségű film 2023 novemberében kerül a hazai

művészmozikba!

NÉHÁNY BRIT ÚJSÁGBÓL VETT IDÉZET

„Egy olyan kiállítás, melyért érdemes meghalni… Valóságos csoda” The Guardian

„Vermeer, ahogy soha többé nem láthatjuk” The Guardian

„Szinte tökéletes összegzés” The Observer

„Életem egyik legmeghatározóbb élménye. No és az Önöké is!” The Sunday Times

„Eddig azt hittük, ismerjük. Kiderült, hogy dehogy!” The Sunday Times

„A szavunk elállt” The Times

Az EXHIBITION ON SCREEN-ről

2022 mérföldkő volt az Exhibition on Screen történetében, mivel ez a díjnyertes filmsorozat immár egy évtizede képzőművészeti dokumentumfilmekkel ajándékozza meg a világ négy égtájának moziba járó közönségét.

Az Exhibition on Screen sorozatban eddig több mint 30 film jelent meg, melyekre a nemzetközi közönség: Londontól Los Angelesig, Berlintől Brisbane-ig, Caracastól Cape Townig több mint 4 millió jegyet vásárolt.

A Seventh Art Productions, az Exhibition on Screen sorozat filmkészítő vállalkozása 2023-ban elnyerte a Legjobb Dokumentumfilmnek járó BAFTA-díjat és a Legjobb Operatőrnek járó BAFTÁ-ra is előterjesztették.

Az Exhibition on Screen olyan szélesvásznú utazásra hív, mely a történelem legkedveltebb képzőművészeinek magánéletébe és pályafutásába nyújt betekintést. A parádés névsorban olyan személyeket találunk, mint Frida Kahlo, Van Gogh, Lucian Freud, Rembrandt, Matisse, Munch vagy éppen Manet.