A Miskolci Egyetemen Cziffra Györgyre emlékeznek

2023. 03. 11., 8:31pm
November 8-án emléktábla-avatásra, filmvetítésre, valamint Kovács Kati és Balázs János koncertjére kerül sor

 

by Szendi Horváth Éva

Cziffra György-fotó: Kresz Albert 

Cziffra György az 1950-es években politikai fogolyként került Miskolcra. A Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésén kőfaragásra osztották be, ahol csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. A Cziffra György Emlékest keretében a Cziffra Fesztivál és a Miskolci Egyetem közös rendezvényen emlékezik a legendás zongoraművészre.

A Cziffra György Emlékesten a Miskolci Egyetem Díszaulájában november 8-án, szerdán este 7 órától Kovács Kati és Balázs János ad koncertet. A Miskolci Egyetem Főépületében az esemény napján, délután a világhírű művész életét feldolgozó, Petrovics Eszter rendezte Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal című film ingyenesen megtekinthető. A Főépület Üveg előcsarnokában a Magyar Örökség és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész tiszteletére emléktáblát is avatnak.

Cziffra György a 20. század második felében a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja volt. Csodagyerekként indult, de pár év múlva a fronton találta magát. Hazatérése után a nyomorból kivezető utat csak a disszidálásban látta. Menekülése nem sikerült, politikai fogolyként került Miskolcra, az egyetem építkezésére, ahol kőfaragásra osztották be. Szabadulása után a pesti bárok sztárja lett. Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak játékáért, lenyűgöző improvizációiért. A ’40-es évek slágerdallamai mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai legendásak, a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részei.

Kovács Kati

Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje. A zenés utazás közben Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

A koncerten Kovács Katitól többek között azok az immár klasszikussá nemesült dallamok csendülnek fel, amelyek meghatározták az elmúlt hatvan évet. Mindenki, nők és férfiak, ifjak és örökifjak számára is hordoznak valamilyen jelentést, - Balázs János zongoraművész pedig Cziffra leggyakrabban játszott repertoárjából válogat.

Balázs János - fotó: Emmer László

A Cziffra György Emlékest előtt a Miskolci Egyetem Főépületének Üveg előcsarnokában emléktáblát avatnak Cziffra György tiszteletére. Az emléktáblát Máger Ágnes miskolci festőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának tagja, Miskolc díszpolgára készítette.

A Miskolci Egyetem Főépületében ingyenesen megtekinthető az idén márciusban bemutatott, Cziffra György életét bemutató új dokumentumfilm, a Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal. A 99 perces filmalkotás a Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával jött létre Cziffra György születésének 100. évfordulója apropóján, a világhírű zongoraművész sorsának és művészetének széleskörű megismertetése céljából.

2023. november 8., szerda 15.30 Miskolci Egyetem, Főépület, Üveg előcsarnok

SZOBORAVATÁS

Díjtalanul látogatható program.

2023. november 8., szerda 16.30 Miskolci Egyetem, Főépület

FILMVETÍTÉS: CZIFFRA100 – TELE VAN A KÉT KEZEM BOLDOGSÁGGAL

Díjtalanul látogatható program. Bővebb információ:

2023. november 8., szerda 19.00 Miskolci Egyetem, Díszaula

CZIFFRA GYÖRGY EMLÉKEST – KOVÁCS KATI ÉS BALÁZS JÁNOS

Bővebben és jegyek:

https://czf.jegy.hu/program/cziffra-gyorgy-emlekest-fellep-kovacs-kati-enek-balazs-janos-zongora-153402/1053309

További információ a Cziffra Fesztivál weboldalán és a helyszínen.

 

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség.