Zsámbéki Nyári Színház 2022

2022. 20. 06., 10:19pm
Az idén csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyílt meg a Zsámbéki Nyári Színház.

 

by Szendi Horváth Éva

A Zichy-kastély ősfás udvarán felállított szabadtéri színpad nézőterére augusztus végéig hétről-hétre várjáka közönséget. Az idei sorozatban a szervezők a magyar és világirodalom kortárs és klasszikus műveiből válogattak. Köztük három monodrámát és két kamaradrámát látnak vendégül. Szerzői estjeik a zene, az irodalom és a személyes történetek köré épülnek. Több, a kőszínházak repertoárján lévő, aktuálisan elérhető friss produkció szabadtéri bemutatkozására is sor kerül.

Július 10-én, rögtön a gyulai magyarországi bemutató után, Zsámbékon látható a Vecsei H. Miklós-Ifj. Vidnyánszky Attila alkotópáros új közös munkája, a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú barbárok. A Vecsei H. Miklós által írt darab mély emberi és művészi kérdésekre keresi a választ. A mű Bartók és Kodály legendás, életen át tartó barátságáról szól, amelyet politika, földrajzi távolság sem szakított szét.

Június 17-én egy Rózsavölgyi produkció, a Churchill és Garbo először látható majd szabadtéren Nagy-Kálózy Eszterrel és Hegedűs D. Gézával a főszerepekben, — az utóbbi rendezésében. A történet Onassis yachtján játszódik. A két legenda találkozásából mélyen emberi vallomások születnek, szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetések két nehéz ember között. Az életük egy adott, közös pontján ők a lehető legközelebb kerülnek egymáshoz és mindkettejük számára kérdés: mit csináljanak a fennmaradó idővel?

Visszatérő vendég Zsámbékon Mácsai Pál. Idén június 24-én a Nem tudhatom című Radnóti esttel látható viszont Fullajtár Andreával, Dés László, Dés András és Fenyvesi Márton magas színtű zenei kíséretével. Augusztusban újra visszatér Zsámbékra, ezúttal a fájdalmasan aktuális Azt meséld el Pista című legendás Örkény-előadással.

Beck Zoli és Grecsó Krisztián is „hoz valamit magából”. Az interaktív időutazós esten a két, sokszor szerepet cserélő művész, ad elő: az íróból zenész, a zenészből pedig szöveget tolmácsoló művész lesz. Ám ők mindezek felett barátok, akik megidéznek mestereket, legendákat felfedezve bennük és egymásban azokat a közös gyökereket, amik meghatároznak mindannyiunkat. Beck Zoli később, július végén Vecsei H. Miklóssal tér vissza Zsámbékra a Kártyajáték című produkcióban, ahol minden este a 32 lapból 10 lap kel életre. — A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk és persze a tiétek is, — írják az alkotók.

Kollár-Klemencz László az Öreg Bandával érkezik. Gyerekkori és családi emlékekkel, legendákkal teli szövegekkel és dalokkal egyfajta család és zeneregényt hoznak, ami egyben Újhartyán szubjektív krónikája is.

A GRUND vígszínházi kamarazenekar, Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és Fesztbaum Béla vígszínházi slágereket, Presser-dalokat, és néhány hazai és külföldi klasszikust szólaltat meg.

Sághy Tamás a Cégvezető című monodrámával áll színre, amely századunk hajszolt és énközpontú világának állít görbe tükröt. Ötvös András előadásában szintén egy monodráma, Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója mutatja be az írói lét sajátos választását, amelytől nem idegen a humor sem.

Augusztus 7-én Tasnádi István A fajok eredeti című produkcióval Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs hármasa lesz a zsámbéki vendég. Az előadás elnyerte a Vidor Fesztivál Fődíját valamint a Port.hu különdíját is. — Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság”– írja egy kritika.

A zsámbéki nyári sorozat augusztusban két #kedvesZsámbék! előadással zárul. A zsámbéki irodalmi felolvasóesteken Seres Tamás rendezésében évről évre vezető színészek és zenészek adnak egymásnak találkozót. Itt vissza nem térő pillanatok, spontán összekacsintások, személyes történetek és zenei kíséret teszi teljessé az élményt színésznek, zenésznek és közönségnek egyaránt.

A színház teljes nyári programja és itt »»