Zöldüljünk együtt a Jurányi Házban!

2022. 10. 06., 12:22am
A Duda Éva Társulat és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház együttműködésében június 10–12. között Zöld Összművészeti Fesztiválra kerül sor.

 

by Szendi Horváth Éva

 

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a Duda Éva Társulatszervezésében mutatkozik be az első fenntarthatóságra fókuszáló összművészeti és közösségi fesztivál, a ZÖME FESZT.

Duda Éva Társulat: Wonderland  című előadása  - Fotocredit: Domolky Dániel

A Zöld Összművészeti Fesztiválon az előadóművészet és a környezetvédelem kapcsolódásával létrejövő hazai színházi-, tánc-, gyermek- és ifjúsági programokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A ZÖME FESZT egyedülálló zöld eseményén az előadások mellett klímaválságról, tudatos otthonról, étkezésről szóló szakmai beszélgetésekkel – Földes Eszter, Döbrösi Laura és Papp Endre közreműködésével –, öko divatbemutatókkal, tematikus filmvetítésekkel, slam poetryvel, performanszokkal várják az érdeklődőket, így gazdagítva a budapesti fesztiválpalettát.

A nagytermi előadásokhoz a Ház összes terét belakva, a zöld fesztiválprogram jegyében, a Jurányi Ház olyan csapatai csatlakoznak, mint a Tünet Együttes, a Bélaműhely Sound Art és Szűcs Edit divattervező. A programban szerepel többek között a SlamPoetry Magyarország, a Dumaszínház, az Itt és Most Társulat, Ökoanyu, Vetlényi Alma, a Manócska Társulat, a K2 színház, a KL Színház, a MOME hallgatói, valamint a Duda Éva Társulat.

A ZÖME FESZT keretében első alkalommal valósul meg a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt szakmai fóruma is, amelyhez több mint húsz kulturális intézmény csatlakozott.

Emellett gyakorlati workshopokon vehetnek részt a fesztiválozók. A legkülönfélébb öko tudatos kézműves programokkal készülnek a szervezők, legyen szó natúrkozmetikumról, vászontáskáról, vagy ékszerkészítésről újrahasznosított műanyagból.

Napközben a gyerekeknek szóló környezetvédelmi témájú előadásokkal, fenntartható kézműves foglalkozásokkal és különféle fejlesztő játékokkal várják

a családokat, gyerekeket. A programok többsége ingyenes, illetve egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az esti táncszínházi előadások, valamint az ifjúsági- és gyermekprogramok támogatói jeggyel tekinthetők meg.

Duda Éva Társulat: Wonderland  című előadása  - Fotocredit: Domolky Dániel

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tíz évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett. Munkájuk során szorosabb kapcsolatot kívánnak létesíteni az ismert és progresszív színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére. Missziójuk, hogy újabb közönséggel és társadalmi rétegekkel ismertessék meg a kortárs művészetet, ezen belül is legfőképp a kortárs táncot. 

A Társulatot régóta foglalkoztatja a klímaválság, a környezetvédelem, a jövő és az emberi felelősség kérdése. Tagjai elhivatottak az ökológiai lábnyomuk csökkentésében. Filozófiájuk részeként nézőiket is arra ösztönzik, hogy előadásaik megtekintése mellett proaktívan csatlakozzanak hozzájuk környezettudatos akivitásaikban. Az elmúlt években a fenntarthatóság jegyében több programot is szerveztek. Többek között a Cserebere-vásárt, az Önkéntes júliust, a Véradást, és az Adománygyűjtést. E misszió következő állomásaként hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre a ZÖME FESZT. A fesztiválon kerül bemutatásra a Társulat legújabb, zöld projektjének keretén belül megvalósuló táncfilmje. Az INTUITION című filmkülönböző természeti jelenségekhez kapcsolódó helyszíneken mutatja be a kortárstánc, a mozgás szépségét és helyezi azt párhuzamba az ember által folyamatosan rombolt természet segélykiáltásaival.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház meghatározó helyszíne a főváros kulturális életének, pezsgő színfoltja a kortárs művészeti közegnek. A ZÖME FESZT otthonaként is szolgáló Jurányi Ház egy stabil, közös otthont biztosít a független színházi és alkotóművészeti szektornak. Napi működésükben segíti a társulatokat a szükséges infrastrukturális háttérrel. A budai miliőben egy olyan kulturális centrum, „kortárs művház” jött létre az elmúlt 10 évben, ahol a színházbarát generációk találkozhatnak egy kávéra, együtt vehetnek részt színházi előadáson vagy kreatív foglalkozáson.

A számos ifjúsági- és gyerekprogramnak köszönhetően aktív közösségi élettel töltik meg az egykori oktatási intézményt. A Ház elkötelezett a zöld törekvések mellett, számos programot rendez a fenntarthatóságra fókuszálva, illetve külsős tematikus produkciókat és workshopokat lát vendégül.

További információ, program:

https://zomefeszt.com

https://www.facebook.com/events/3042944582589502/

 Jegyek: https://tinyurl.com/zomefeszt