Zöldebb lett az Ördögkatlan!

2020. 03. 11., 11:00am
A vírus-sújtotta 2020-as évtől október végén faültetéssel és ősbemutatóval köszöntek el a szervezők és a befogadó falvak.

A vírus-sújtotta 2020-as évtől október végén faültetéssel és ősbemutatóval köszöntek el a szervezők és a befogadó falvak.

Nekik nem hozott szerencsét a 13-as szám. Az idei nyáron ugyanis a 13. Ördögkatlan Fesztivált rendezték volna. Ám nem csak a fesztivált kellett elhalasztani, de pandémia fellángolása miatt a pótlásnak szánt, őszi Ördögkatlan Napokat se lehetett megrendezni.

Ám a települések lakói és a Katlan szervezői is vallják: „Mulatságnak lennie kell!” Az akarat és a jószándék megmaradt, így Beremenden, Nagyharsányban és Villánykövesden mintegy száz fát és gyümölcsbokrot ültettek el. Azok már a 14. Ördögkatlanban büszkén hirdetik majd: „Jövőnek lennie kell!”. Boldogság volt látni, ahogyan a helyi nénik és bácsik, kisgyerekek kicsi vödrökkel és lapátokkal hogyan szorgoskodtak. A messziről jött, nosztalgiázó katlan-látogatók, ügyetlen, de elszánt szervezők szintén mindent elkövettek, hogy a hárs- és juharfák, kőris- és ostorfák, mézalmácska- és vérmogyoróbokrok biztonsággal leljenek rá új helyükre.

Elültették a két védnök fáját is: egy fekete nyár Cseh Tamás emlékére,

egy fehér nyár pedig Törőcsik Mari tiszteletére került a földbe. A faültetés igazi közösségi esemény volt, Méltó a falvakhoz, méltó az eddigi 12 Ördögkatlanhoz. Utóbbit a spontán és személyes program is megidézte. Matta Lóri bábozott gyerekeknek-felnőtteknek, Kisgyörgy Kincső nagyharsányi iskolás népdalt énekelt, a Faluturisták szokás szerint bolondoztak (és persze Etus is ültetett). Beck Zoli utcazenészként muzsikált, utána pedig a Szuhay Marci és Kiss Andor által megépített 13-as szám meggyújtásakor elénekelt egy Cseh Tamás-dalt. Lobogott a tűz, földre hanyatlott a tizenhármas, és mindenki boldogan hallgatta: „Csönded vagyok…”

A zöld hétvége megrendítő lezárása volt a k2 Színház Béke című előadása. A Déryné Program keretében létrejött produkciót Benkó Bence és Fábián Péter írta és rendezte. Rozs Tamás zenész a színészekkel együtt Mozarttal és zsidó dallamokkal fűszerezték az előadást. A történet Jézus születését és Heródes tébolyult válaszát meséli el, amikor a békét hozó Megváltó földrejövetelét csecsemők pusztulása követte. A közönség elgondolkodhatott azon, amire évezredek óta nincs válasz: miért nem tudunk békességben élni?

A szervezők azt szeretnék, ha a k2 Béke című előadása 2021 nyarán visszatérne a Katlanba. Reményeik szerint — ha csak öt napra is! – a jelenlévők szívébe a békét tudnák elhozni.