Zöld Színház

2020. 30. 11., 10:30am
Már 17 hazai színház kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett.

Már 17 hazai színház kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett.

Újabb hét színház, illetve produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház - még az előző évad elején - indított el. Határozott célja, hogy minél több színház számára alapvetés lehessen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben.

Az öko-tudatos színházi társulás célja a

  • szemléletformálás, és
  • minél több zöld programban való részvétel
  • környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén
  • újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során
  • együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel ill.
  • közös zöld színházi programok megvalósítása, és
  • közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.

A szeptember végén létrehozott szakmai társuláshoz másfél hónap alatt újabb hét intézmény csatlakozott: a Manna Produkció, a Budaörsi Latinovits Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Budapest Bábszínház, a MU Színház, a Centrál Színház, és a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője szerint „a kezdeményezés erejét és az ügy tisztaságát mutatja, hogy egyre több kulturális intézmény keresi a zöld színházi társulás lehetőségét. Szemléleti és technológiai forradalom küszöbén állunk, minden döntésünkkel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ezt a fejlődést az öko-tudatosság mentén érjük el. A színház közösségi tér, így közege lehet ennek a folyamatnak, segítséget adhat eligazodni a fenntartható életmód elérésében, – példát mutathat már azzal is, ha a környezettudatosság mentén, és az erőforrásainak leghatékonyabb felhasználásával van működtetve. Felelősségünk van abban, hogy az edukáció és a szemléletformálás segítségével a zöld gondolkodás a mindennapjaink részévé válhasson, a háztartásoktól a munkahelyek üzemeletetéséig, a legszélesebb társadalmi körben. Továbbra is várjuk azoknak a színházaknak és intézményeknek a jelentkezését, akik elkötelezettek környezetünk és az egészségünk védelme iránt! Ebben segítségünkre lesznek Zöld Nagyköveteink, akik a projektért intézményi szinten felelősek. A mostani példaértékű összefogással közösen igyekszünk tenni a jövő (és a jelen) nézőiért!”

A hét újonnan csatlakozó Zöld Színház és Zöld Nagyköveteik:

Manna Produkció – Gáspár Anna és Molnár Anna
Budaörsi Latinovits Színház – Bohoczki Sára és Páder Petra
Trafó Kortárs Művészetek Háza – Csikós Lujza és Szalipszki Judit
Budapest Bábszínház – Pethő Gergő
MU Színház – Erős Balázs
Centrál Színház – Pokorny Lia
Városmajori Szabadtéri Színpad – Kis-Kovács Luca

Az első körben csatlakozó Zöld Színházak:

Bartók Kamaraszínház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Miskolci Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Stúdió K Színház