Zeneszüret Pécsett

2020. 07. 09., 11:45am
A Filharmónia Magyarország idén ismét — immár 1o. alkalommal! — rendezi meg Pécsett a hagyományos őszi klasszikus zenei fesztiválját.  

A Filharmónia Magyarország idén ismét — immár 1o. alkalommal! — rendezi meg Pécsett a hagyományos őszi klasszikus zenei fesztiválját.  

A Zeneszüret Fesztivál legfontosabb hivatása most is az, hogy kimozdítsa a zenét a koncerttermek falai közül és közel hozza az emberekhez. A falakat átlépve szeptember 10. és 13. között így különböző utcákon, tereken csendülnek majd fel a fülbemászó dallamok. A hangversenyek mellett kiállítás, filmklub, családi nap, gyerekprogramok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék és villám-performanszok színesítik Pécs programjait. A fesztivál társrendezője a Pécsi Egyházmegye.

A kultúra fővárosába az idei fesztivál az elmúlt évtized hangulatát, emlékeit hozza el. A cél, hogy a csodálatos programok révén a muzsikusok és a zeneszerető közönség újra együtt élje át a legjobb pillanatokat, — így ünnepelve meg az évfordulót!

A Zeneszüret Fesztivál 10. születésnapja alkalmából az idei programsorozat egy kiállítással és villám-performanszokkal veszi kezdetét. A tízévet felelevenítő fotókat a Széchenyi téren lehet megtekinteni. Szeptember 10-én este 19 órakor a 25 éves Cotton Club Singers, a fúvósokkal kiegészült Cotton Club Band és a Mendelssohn Kamarazenekar fantasztikus koncertjét hallgathatja meg a közönség. A Dóm téren az elmúlt 15 év legnagyobb slágerei klasszikus dallamokkal fűszerezve csendülnek majd fel.

A Zeneszüreten a közönség találkozhat a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és Kovács László karmesterrel is. A szervezők a fesztivál második napjára világhírű filmzenék közkedvelt dallamaival várják a hallgatóságot. Szeptember 11-én nem csak a koncertnek lehetnek részesei. Az érdeklődők a legváratlanabb helyzetekben, a város bármely pontján találkozhatnak Tér-zene produkcióval, a Bazárban pedig megtekinthetik a Kóristák című filmet.  Pécs klasszikus zenei fesztiválján fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei is.

Szeptember 12-én Bizet Carmen című darabját varázsolják a Kodály Központ színpadára. A pénteki naphoz hasonlóan az érdeklődők szombaton is ellátogatnak a filmklubba, illetve a megyeszékhely legszebb terein, parkjaiban felkereshetik a villám-performanszokat. Este tízórakor a Nappaliban Kéméndi Tamás és Györfi Anna koncertjén a francia sanzonok egyedi hangulata elevenedik meg.

A szervezők szeptember 13-án egész napos családi programmal várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, — a Dómnál Ringató és Desszert koncert is lesz. Este a Bazilikában, a fesztivál zárókoncertjén mindenki különleges zenei élmény részese lehet. A csodálatos dallamok Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttese előadásában csendülnek majd fel.

A szabadtéri koncertekre és a Carmenre a belépés díjtalan!

A járványhelyzet miatti szabályozások szerint a rendezvényen a regisztrációs jegy kötelező! Ingyenes regisztrációs jegyet váltani a jegymester.hu oldalon vagy a Kodály Központ jegypénztárában lehet. Az előző két lehetőségen kívül a Bazilikában és a Magtárban megrendezésre kerülő koncertekre jegyek válthatók a Filter Jegybárban, a Ticket Express irodáiban és a koncertek előtt a helyszínen.