Zene határok nélkül!

2022. 01. 04., 9:14pm
A fővárosi kis klubok, zenés helyek és a GetCloser Concerts a jazzért tett áldozatos munkájával és stabil szakmai alapjain létrehozták a műfaj új, igazi ünnepét, a JAZZFEST BUDAPEST-et!

 

by Szendi Horváth Éva

A széles összefogással megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a műfajnak megfelelő megjelenést, fórumot biztosítson. Felhívja a figyelmet azokra a világszínvonalú hazai előadókra, akik itt élnek, valamint meghatározó, nemzetközi művésztalálkozásoknak adjon helyet. A programsorozat birtokba veszi Budapestet: klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik. Így az egész világ felfigyelhet az eseményre, mely tartósan visszateheti Budapestet a jazz világtérképére és valóban a zene fővárosává válhat.

A fesztivál tizenhat napja alatt városszerte különböző helyszíneken szól a jazz: BJC, Eötvös10, Fonó, Gödör, IF Café, Jedermann, Lumen, Mixát, MOMkult, Olasz Intézet, Turbina. A jazz teljes szabadságával sor kerül különleges, egyedi fellépésekre és spontán közös zenélésekre egyaránt. A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott. A fesztiválon 12 nemzet zenészei: magyar, amerikai, lengyel, szlovák, osztrák, bolgár, román, olasz, spanyol, francia, norvég, svájci muzsikusok lépnek fel. Részben saját produkcióval, részben izgalmas, erre az alkalomra életre hívott koprodukciókkal rukkolnak elő.

Természetesen kiemelt figyelmet kap az április 30-i Nemzetközi Jazz Nap, amikor a zenészek szabadtéri ingyenes koncertekkel tisztelegnek a műfaj ünnepe előtt.

Szenvedélyünk a jazz. Folyamatosan követjük a nemzetközi piacot, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolódásokat, amelyek a hazai koncertközönségnek igazi unikumot jelentenek. Öröm, hogy itthon a műfajnak ilyen remek művészei vannak, akik a világ bármely pontján

megállják a helyüket. A Jazzfest Budapest életre hívásával az is célunk, hogy a régi jazzkedvelők mellett a műfaj számára új közönséget szólítsunk meg, ezért műfajilag tágra nyitottuk a kapukat. A jazz széles spektruma mutatkozik be és lesznek olyan művész találkozások a színpadon, amik kifejezetten erre az alkalomra születnek, — mondta Kleb Attila, fesztiváligazgató.

A fesztivál programjai a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand, az Olasz Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Cervantes Intézet közreműködésével valósulnak meg.

JAZZFEST BUDAPEST

  1. április 27. – május 12.

10+ helyszín, 200+ fellépő, 50+ koncert városszerte