Zászkaliczky Ágnes kiállítása Kassán

2022. 13. 01., 9:55pm
A tárlaton fotórealisztikus stílusban festett portrék láthatóak.

by Szendi Horváth Éva

Zászkaliczky János portréja

A 2014 óta rendszeresen készülő zenészportrék közül többek között Fischer Annie, Einojuhani Rautavaara, Várdai István, Bogányi Tibor, Uli Soyka, Al di Meola, Lenny Kravitz és a Leonard Bernstein sorozat. Ez utóbbi már megjárta a floridai Palm Beachen a Paul Fisher Galériát, vagy Bostont és New Yorkot, legutóbb pedig a budapesti Forrás Galériában láthatta a közönség.

Berstein

A Bécsben élő magyar művésznő eredetileg zenész, orgonaművész. A Bartók Konzervatórium és a salzburgi Mozarteum elvégzése után kezdett el érdeklődni a festészet iránt. Oroszországban és Finnországban képezte magát. Nem meglepő, hogy témaválasztása sem esik messze a zene világától. Képeit a világ számos pontján mutatta be Cannes-tól Monacon és az Egyesült Államokon át Finnországig. 

Várdai István

—A portréfestés az a terület, ahol leginkább megmérettetik a művész technikai tudása. Hosszú évek tanulmányai vezettek ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, hogy bárkiről vállaljak portré festését. A klasszikus portréfestés technikáját sajátítottam el, orosz mesterektől tanultam. Később George Gheorghe a Bukaresti Nemzeti Múzeum restaurátora lett a mesterem, aki megtanított Caravaggio festési technikájára. Így a portréim készítésében Caravaggio és a régi mesterek technikáját is alkalmazom – árulta el a művésznő.

Ám Zászkaliczky Ágnes számára a portréfestés mégis jóval túlmutat a technikai kihívásokon. A láthatón túl az igazi cél az egyéniség, a lélek visszaadása, ami ráül minden arcra, tekintetre.

A kiállítást 2022. január 11-től február 2-ig láthatja a közönség a kassai a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában (Erzsébet utca 42.), hétköznap 10 és 14 óra között (a korlátozások feloldása esetén 18 óráig).