XXXI. Zempléni Fesztivál

2022. 28. 07., 10:34pm
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja

 

Nyitókoncert, Sárospatak, Rákóczi-vár udvara - Fotó: Nagy Károly Zsolt

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja - idén először a Tokaj-hegyaljai Nyár rendezvénysorozatának részeként - augusztus 12-tól 21-ig várja a látogatókat.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló összművészeti rendezvény, ami immár több mint 30 éve nyújtja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, színházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Az idei, több mint 50 programból álló rendezvénysorozat magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi előadásokkal, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget. Továbbá az ország más vidékeiről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt. Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti élményt kínálnak, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei, legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.

A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan közel egy tucat pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazz kínálat. A társművészetek pedig a legmagasabb színvonalon képviseltetik magukat: vajdasági képzőművészek alkotásaiból öt kiállítás nyílik a Fesztivál keretében.

A komolyzenei koncertek sorában fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Két év halasztás után a Fesztivál vendége lesz a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco Ausztriából. A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken többek között Balázs János, Berecz Mihály, és a Keller Quartet játékát élvezhetik a részt vevők, és két hangversenyt ad Megyesi Schwartz Lúcia és az Aura Musicale.

Fool Moon

A vokális műfaj kedvelőinek is nyújt érdekességeket az idei rendezvénysorozat. Filkeházán és Mikóházán egy-egy különleges zarándok-koncert keretében énekel a Szent Efrém Férfikar. Két koncerten lép fel a Fool Moon énekegyüttes, és három kiváló operaénekesnő: Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.

 A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg, és A Föltámadás szomorúsága című Ady Est-jével fellép Földes László HOBO.

A gyermekes családok számára nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget Laposa Julcsi előadásai és a hagyományos A megérthető zenecsaládi program karmesteri ismertetővel sorozat idei koncertje, melynek keretében Hollerung Gábor tart előadást a Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.

A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több neves szólista és együttes vendégszerepel a Fesztiválon: Malek Andrea 13-án és 14-én, a Benkó Dixieland Band 15-én és 16-án, a Binder Quartet 18-án, a Budapest Ragtime Band 19-én és 20-án.

A 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel Szőke Nikolett  és a Swing a’ la Django 19-én a Tokaj Fesztiválkatlanban.

Esti Jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron. Fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található.

Jegyek a zf.jegy.hu és a broadwayticket.jegy.hu oldalon vásárolhatóak.

A Zempléni Fesztivál programsorozata nem jöhetne létre hozzájárulások, támogatások nélkül. Elsőként kell említeni a fenntartó Kulturális és Innvációs Minisztériumot, a Nemzeti Kulturális Alapot. Kiemelt támogató az MVM Csoport, akik a rendezvénysorozat fő anyagi forrását biztosítják.

A támogatások között igen fontos helyet foglal el a helyi önkormányzatok anyagi hozzájárulása és a helyi művelődési intézmények munkatársainak hatékony segítsége.

E segítők  sorában külön köszönet illeti Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóit.

A támogatók közül kiemelkedik a térséghez erős kötődésű Fémalk Zrt., melynek több éve tartó nagyvonalú hozzájárulását élvezheti a rendezvénysorozat. Sokadszorra is aranyfokozatú támogatást nyújt a Colas, és már harmadik éve együttműködő partnere a rendezvénysorozatnak a kiemelkedő színvonalú porcelán ékszereket készítő Zema Ékszerház.

Emellett köszönet a számtalan zempléni cég és szolgáltató, valamint a helyi és országos média szereplőinek, akik segítik a fesztivál megvalósítását.