World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2023. 01. 10., 8:26pm
A Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) a World Press Photo kiállítás csaknem 94 felvételt mutat be a világ minden tájáról

by Szendi Horváth Éva

A megnyitón L. Simon László, az MNM főigazgatója örömét fejezte, ki, hogy a tárlatnak ismét a múzeum adhat otthont. A nemzetközi zsűri ezúttal is gazdag anyagból válogatott.  A főigazgató itért arra, hogy több kísérőrendezvény is csatlakozik a kiállításhoz. A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A magazin az évforduló alkalmából a World Press Photo kísérő-kiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait. Emellett a múzeum kerítésén megtekinthető a 24.hu online hírportál az elmúlt év magyarországi eseményeit bemutató fotóválogatása.

A Múzeumkertben pedig cseh-lengyel-szlovák és magyar fotóművészek klímaváltozásról készített munkái láthatóak.

A kiállításon megtekinthető 94 díjazott felvételt egy független zsűri több mint 60 448 fotóból választotta ki. Az év fotója Jevhen Maloletka Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen című képe lett. A képen egy sebesült kismamát mentenek ki az orosz légicsapás során megsérült kórházból 2022. március 9-én. A kismama, Irina Kalinyina gyermeke halva született, és fél órával később Irina is meghalt. A zsűri szerint a fotó az Ukrajna jövője elleni támadást ábrázolja.

-A sajtófotó és a fotó megjelenésével lehetővé vált, hogy a világ távoli pontjain történő események eleven valójukban kerüljenek a szemünk elé, így a valóság sokkal átélhetőbb lett, - mondta el a kiállítás megnyitóján Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit bemutató tárlat 30 prominens helyszín mellett Magyarországra is ellátogat.

-Míg pár évvel ezelőtt az Európából érkező tudósításoktüntetésekről, felvonulásokról, a klímaváltozás elleni küzdelemről szóltak, ma egyetlen téma jelenik meg, a szomszédban zajló háború – mondta. Hozzáfűzte: Európában változtatni kell elsősorban azon, hogy mit gondol a világban betöltött szerepéről, felelősségéről. A kontinens ugyanis ma nem képes még a saját hátsó udvarában zajló értelmetlen öldöklést sem leállítani. Európában változtatni kell elsősorban azon, hogy mit gondol a világban betöltött szerepéről, felelősségéről. A kontinens ugyanis ma nem képes még a saját hátsó udvarában zajló értelmetlen öldöklést sem leállítani.
A fotók tanulsága még az is - Orbán Balázs szerint, - hogy béke ott van, ahol jól működő, erős államok vannak.

-Magyarországon hiszünk abban, hogy ilyen állam létesül, ahol a magyar emberek biztonsága az első, - mondta Orbán Balázs.Hozzátette: Meg vagyunk győződve arról, hogy nem a nemzeti érzés, hanem a nemzeti szuverenitás ösztönzik leginkább a békét. Ezt a felismerést kell magunkévá tennünk itt Európában, ahhoz hogy ismét békésebb képek készülhessenek a kontinensről. Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete az idei World Press Photo fődíjas fotója kapcsán arról beszélt. Szavai szerint: az első díjas kép erős emlékeztető, hogy nem messze Budapesttől most is háború zajlik.

Miközben jól mutatja a kiállítás anyaga, hogy a gazdasági nehézségek mellett a klímaválsággal is meg kell küzdenie a világnak.

Emlékeztetett arra, hogy a World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak. Kiemelte: annak érdekében, hogy megbízható információink legyenek, alapvetően fontos, hogy az újságírók szabadon dolgozhassanak.

A  World Press Photo kiállítás november 5-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.