Woody Allen a nagy klasszikusok előtt tiszteleg

2021. 24. 11., 10:40pm
A filmbarátok igazi örömére december 2-tól a négyszeres Oscar-díjas Woody Allen új alkotása látható a hazai mozikban.

 

by Szendi Horváth Éva

Az amerikai rendező Rifkin fesztiválja című remekművével újra bebizonyítja, hogy a romantikus történetmesélés nagymestere és a cinefileknek egy fantasztikusan vicces, romantikus vígjátékot kínál fel „fogyasztásra”.

Woody Allen 49. nagyjátékfilmjében visszatér ahhoz az önreflexív recepthez, amiért megszerettük.

Legújabb romantikus komédiájában, a Rifkin fesztiváljában a neurotikus főhős (a Woody Allen-i karaktert ezúttal a remek karakterszínész, Wallace Shawn játssza) feleségét (Gina Gershon) kíséri San Sebastianba a Nemzetközi Filmfesztiválra. Itt riválisra akad a jóképű filmrendező (Louis Garrel) személyében. Miközben pszichoszomatikus betegségeit a szépséges doktornővel (Elena Anaya) kezelteti, felidézi kedvenc filmjeit és visszatalál valódi önmagához is.

A négyszeres Oscar-díjas rendező alkotása a filmművészet nagy klasszikusai, többek között Fellini, Bunuel, Truffaut és Bergman filmjei előtt tiszteleg. Miközben – Vittorio Storaro képeinek köszönhetően – a csodás észak-spanyol kisvárosról, San Sebastianról is rajongva mesél. A fesztivál, — ahogy azt a filmet megelőző sajtótájékoztatón Woody Allen el is mondta, — a rendező szerint maga a paradicsom. A Rifkin fesztiválja stílusosan a tavalyi, 68. San Sebastián-i fesztiválon mutatkozott be a nézőknek. A magyar közönség először a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal egy időben, november 25-én 17 órától a Művész moziban nézheti meg.

A filmet  december 2-ától játsszák a hazai filmszínházak.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=w-eALVK7F-0