Wajda, a megkerülhetetlen

2023. 21. 05., 6:28pm
A Nap Kiadó gondozásában megjelent Pörös Géza Hamvak és gyémántok című, Andrzej Wajda filmjeiről szóló könyve

 

by Szendi Horváth Éva

A kötet bemutatására a Lengyel Intézetben került sor. Az est bevezetőjeként levetítették a szerző Voltak nekünk szép élményeink című dokumentumfilmjét, melyben magyar filmrendezők mondták el Andrzej Wajdával kapcsolatos gondolataikat.

Pörös Géza filmtörténész a lengyel filmek szakavatott ismerője. Munkásságát Lengyelországban számos alkalommal elismerték, többek közt Lengyel Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét is megkapta. A Duna Televízió munkatársaként Andrzej Wajdával többször készített interjút és különböző műsorokat. Az egyetemes filmművészet kiemelkedő személyisége képzőművészként indult és hosszú pályafutása során lenyűgöző gazdagságú, összetett, sokrétű, színes életművet hozott létre. Wajda útját sikeres nagyjáték- és dokumentumfilmek, televíziós műsorok és világszínvonalon is jelentős színházi rendezések sokasága szegélyezi, miközben a társadalmi szerepvállalástól sem zárkózott el. Már életében a lengyelség élő lelkiismereteként tartották számon.

Pörös Géza szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor nekilátott Wajda életművének a feldolgozásához. Kelecsényi László filmtörténész megfogalmazása szerint „az őrült nagy munka” azonban meghozta a gyümölcsét.  Az évekig tartó, alapos és szerteágazó kutatások eredményeként született meg a Hamvak és gyémántok című vaskos kötet. A monográfia teljes, átfogó képet ad a világban máig nagy közmegbecsülésnek örvendő Andrzej Wajda páratlan életútjáról.

NAP KIADÓ