Vizek, húsz év, innovációk, újrahasznosítás

2022. 08. 09., 3:36pm
Napjainkban egyre egyértelműbb, hogy a víz az egyik első számú természeti kincsünk.

 

Az ivóvíz pedig jóval több, mint elsődleges szomjúságcsillapító: frissít, energiával tölt fel, vitaminokat és hasznos nyomelemeket juttat a szervezetbe, hozzájárul a kiegyensúlyozott életmód fenntartásához, segít talpon maradni sportolás közben, vagy egy nehéz munkanap során. Magyarország egyik kedvenc vize a Naturaqua. A 14 ezer éven át szűrődött zalai vizet a Coca-Cola HBC Magyarország - szeptemberben 20 éves - zalaszentgróti üzemében palackozzák.

Hárommilliárd liter ásványvízzel látta el a hazai fogyasztókat az elmúlt 20 évben a zalaszentgróti Naturaqua gyár.

 A Coca-Cola HBC Magyarország az ország legnagyobb üdítőital gyártó vállalataként célul tűzte ki, hogy közép-európai gyártóbázist hozzon létre Magyarországon. A vállalat 24/7 stratégiájának része, hogy széles termékportfóliójával minden fogyasztási alkalomra választ tudjon kínálni. 20 évvel ezelőtt a természetes ásványvíz nem képezte részét a bővülő kínálatnak, ugyanakkor az ásványvízfogyasztás folyamatos növekedésével egyre nagyobb piaci igény mutatkozott rá.

Ezért, éppen két évtizeddel ezelőtt, 25 magyarországi forrás vízminőségének és összetételének összevetését követően született meg a döntés, hogy Zalaszentgróton épül fel a cég palackozó üzeme. 

A város alatt több mint 600 méter mélységben 14 ezer éve szűrődő, kiváló minőségű termálvíz található. A 680 méter mélységből nyert zalaszentgróti víz ásványi anyagösszetétele élettani szempontból optimális, kiegyensúlyozott, ennek köszönheti kellemes ízét.

20 év, 19 milliárd forint hozzájárulás a magyar gazdasághoz

Az összesen három kúttal rendelkező üzem - ahol jelenleg három ország exportjára is készül ásványvíz alapú termék - kapacitása akár évi 220 millió liter. Azaz naponta 900 ezer liter víz palackozása is lehetséges, így a Coca-Cola HBC Magyarország meghatározóhelyet foglal el a hazai ásványvíz piacon. A vállalat büszkesége és húzó márkája, a Zalaszentgróton gyártott Naturaqua, amely 20 éve az ásványvíz piac stabil szereplője.

A zöldmezős beruházás 2002-ben indult, a fejlesztés akkori értéken több mint 2 milliárd forintba (3 millió euróba) került. A Coca-Cola HBC Magyarország 2002 és 2022 között mintegy 19 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre a zalaszentgróti gyárában. 

„Büszkék vagyunk rá, hogy 20 éve stabil szereplői lehetünk a hazai természetes ásványvíz piacnak és nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen kiváló minőségű víz áll a rendelkezésünkre, mint a zalaszentgróti” – mondta Kolcsár Zoltán, a zalaszentgróti gyár igazgatója. „Hosszú utat tettünk meg az elmúlt két évtizedben, felépítettünk egy hidratációs üzletágat, három országba is exportálunk, számos fejlesztést eszközöltünk, amelyek amellett, hogy hatással voltak a vállalatunk sikereire a helyi közösség számára is mindennapi megélhetést nyújtanak.”

A Naturaqua mellett Zalaszentgróton készül a gyártástechnológiája szempontjából egyedi Smartwater márka: ugyanis a gyártás során - víz körforgásához hasonlóan- a természetes ásványvizet párává alakítják, majd lecsapódás után kerülnek hozzáadásra az ásványi sók. Zalaszentgróton készül a Naturaqua Emotion termékcsalád is, mellyel a vállalat az ásványvíz alapú szénsavas üdítők szegmensében van jelen.

A legfrissebb innováció az idén megjelent természetes ásványvíz alapú áfonya-gránátalma ízű Naturaqua Emotion ital. 

2022 januárjában vezette be a Naturaqua 1 liter Kicsiknek és Nagyoknak természetes ásványvizet is. Ez a víz forralás nélkül adható kisbabáknak és csecsemőtápszer készítéséhez is felhasználható alapanyag.

A térség legnagyobb munkaadója

A vállalat célja, hogy beruházásai nyomán stabil és megbízható munkahelyeket teremtsen, ezzel is segítve a foglalkoztatottság növekedését a térségben. A Zalaszentgróton ma több mint 100 főnek biztos munkahelyet jelentő üzemben 118 saját munkavállalót foglalkoztatott az elmúlt 20 évben. Jelenlegi munkavállalók mintegy ötöde a gyár indulása óta itt dolgozik.

Fenntarthatóság a működés középpontjában

A fenntarthatóság szerves része a Coca-Cola HBC Magyarország vállalati kultúrájának. A zalaszentgróti üzem – ahogyan a dunaharaszti gyár is – 100%-ban zöld áramot használ. A zalaszentgróti gyár zöld működését hőszivattyúk is segítik, zöld hőenergiával látva el az üzemet, mely így majdnem teljes mértékben karbon semleges a működése. A hőszivattyúknak és a kútvíz magas hőmérsékletének köszönhető geotermikus energiát többek között a szomszédos zalaszentgróti termálfürdő vizének és az üzem épületeinek fűtésére, a szociális célú meleg víz és a technológiai meleg vízigény előmelegítésére használják fel. Miközben a hőszivattyúk által termelt geotermikus energiának köszönhetően éves szinten több százezer köbméter földgázt takarít meg a vállalat.

Magyarország legnagyobb üdítőital gyártója évről évre csökkenti a termelés során a tisztításhoz, karbantartáshoz, gyártástechnológiához felhasznált víz mennyiségét, amivel jelentős mértékben hozzájárul vízkészletünk megóvásához.

A vállalat folyamatosan fejleszti ásványvizei és üdítőitalai csomagolását, hogy egyre fenntarthatóbb megoldásokat tudjon bevezetni. Magyarországon forgalmazott italcsomagolásai, így a Zalaszentgróton palackozott termékeké is 100 százalékban újrahasznosíthatóak. Az innováció 2014-ben indult el az egyedülálló csavarható PET Twist palack bevezetésével.

Videó:A forrástól a palackig - 20 éves a zalaszentgróti Naturaqua gyár