Visszaemlékezések egy emberarcú világra

2022. 10. 05., 9:09pm
Zajti Ferenc egész életét meghatározta, hogy a gyengéd családi nyomásnak engedve 1974-ben a kőbányai I.László gimnáziumba kezdte el a tanulmányait.

 

by Szendi Horváth Éva

Akkoriban az országban második idegen nyelvként egyedül itt tanítottak lengyelt. Haász István, az iskola rajz-művészettörténet tanára is beszélte a nyelvet és a nebulóknak lelkesen mesélt a lengyelországi autóstoppolással járó élményeiről.

1976-ban harmadmagával Zajti szintén belevágott a nagy kalandba. Éveken át megismételte a látogatásait és filmeket készített az autóstoppolások által megismert baráti Lengyelországról. Ma is folyamatosan követi az ott zajló eseményeket.

2014-ben a Lengyel Intézet Történelem órák a szabadságról címmel sorozatot indított. A program utáni beszélgetések és a gyűjtőmunka eredményeképpen megszületett a három Zajti: Balázs, Ferenc és Gábor Autóstoppal a szabadság felé című filmje, mely később számos fesztiváldíjat nyert. Ám az utómunkálatok során kiderült, hogy a műfaji korlátok miatt egy csomó fontos, érdekes és felemelő dolgot a filmből ki kellett hagyni.

A Zajti Ferenc által összeállított, a Nap Kiadó gondozásában megjelent Autóstoppal Lengyelországban címűkötetben az interjúk maguk teljességében elolvashatóak. Jeles személyek emlékeznek vissza egy letűnt, emberarcú világra, melyben ők maguk is felnőtté érlelődtek.

NAP KIADÓ