Visegrádi képeskönyv

2020. 11. 10., 10:15am
Két nap a földrajz, a történelem, a sport és a pihenés jegyében. Indulás kora reggel Budapest közepéből, érkezés Visegrádra a Royal Club Hotelbe, egy jó kávéra és egy szuper reggelire.

Két nap a földrajz, a történelem, a sport és a pihenés jegyében. Indulás kora reggel Budapest közepéből, érkezés Visegrádra a Royal Club Hotelbe, egy jó kávéra és egy szuper reggelire.

Hajójárat a Dunakanyarban

Csapatunk lassacskán összegyűlik, indulhatunk hajózni a Dunakanyarba. Az idei év nagy slágere a MAHART új körjárata a Dunakanyarban, amelyet fejenként 500 forintos jegyárért lehet igénybe venni. A körjárat három útvonalon is megy, a Visegrád és Zebegény közötti utazás mellett Szentendrére és Esztergomba is hajózhatunk a Duna legszebb részén. Ez a hajójárat nagyon népszerű mind a helyiek, mind a látogatók körében. Ott jártunkkor is, vasárnap lévén, hatalmas sor várt az utazásra.

2020. október 3 - november 1.között csak Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös - Nagymaros  - Visegrád útvonalon közlekedő körjárat közlekedik.

EZ A TÍPUSÚ SÉTAHAJÓ NEM INDUL BUDAPESTRŐL, CSAK VISEGRÁDRÓL!

Az ismert települések látnivalói kínálták magukat, míg a csodás tájban gyönyörködtünk. Zebegénynél még mindig vannak nyomai az évekkel ezelőtti hegyindulásnak, Dömösnél igazi érdekesség a hajótemető.

Egy megmentett hajó a roncstemetőből

Irány a lovagi torna!

Az előző, mini földrajz óra után nézzük a történelmet! Évente több mint 350 alkalommal adják elő a harcosok korhű ruhában a régi harcmodort és fegyverek használatát.  A bemutatón minden alkalommal megválasztják a közönség soraiból a királyt, a királynét, és - természetesen - az udvari bolondot. A „harc” látványos, erőt és nagy ügyességet igényel, ezért minden nap edzenek a vitézek.

Cseke László korhű öltözékben a palotában tart idegenvezetést

„Már öt éve garantált programként működnek a bemutatók: az év minden hétvégéjén van lovagi torna programunk. Nyáron, az alsóvár udvarán, télen pedig a fűtött Palotaházban várjuk a vendégeket. A vírushelyzet miatt idén jóval több belföldi vendégünk van, aminek nagyon örülök, más érzés magyaroknak bemutatót tartani” – mondta Cseke László, a lovagrend és a helyi TDM vezetője.

Középkor és reneszánsz

Évről évre több tízezren látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, amelynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra. és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad.

Visegrád másik szimbóluma a Salamon-torony –ez a lovagi bemutató nyári helyszíne is egyben – illetve, a gyönyörű visegrádi királyi palota és az 500 éves reneszánsz palotakert. A kertben most olyan növényeket láthatunk, amik anno is lehettek benne.

A palota a reneszánsz életteret mutatja be autentikusan, a hálószobát, a dolgozószobát a munkaasztallal, a konyhát, a templomot, a kutakat, a ruhaviseleteket.

A városban sétálva felfedeztük az ország vándor magyar koronáját. A magyar királyok történetéről szól a benne található kiállítás, és havonta más településre költözik Magyarországon.

 

Pisztráng, vadételek és szobában tálalt vacsora
Visegrádon mindenképpen érdemes megkóstolni a térségre jellemző ízeket! Tökéletes hely a termelői piac, itt egész évben, vasárnaponként 8 és 12 óra között válogathatunk a portékák között.

Nagyon finom a pisztráng, amelyet számtalan variációban, frissen készítenek az éttermekben. Az erdő közelsége miatt pedig a vadételek is jellemzőek. A vadak rendszeresen feltűnnek az egyik visegrádi prémium szálloda, a Royal Club Hotel heti ajánlatában is. A hotel mindenki számára nyitott éttermében emellett változatos, trendi ételekkel, bőséges kínálattal várják a kirándulókat – kiemelten odafigyelve az étel érzékenyekre is. Ráadásul, ha valaki ebben a szállodában száll meg, akár egy jakuzzis szobában tálalva is elfogyaszthatja a vacsoráját.

Csapatunk vacsorája kellemesen alakult a vadételek grillezésével a szálloda teraszán. Fokozva a hangulatot, élő zenét kaptunk a finom ételek mellé.

Sport a program

Az adrenalin fokozó bob

Én eddig sosem boboztam, meg is látszott a fotón, ami készült rólam, éppen ezért csapatunk egyik profijának van itt a képe. Jó programnak tartom, bárkinek nyugodtan ajánlom. Magyarország legrégebbi bob pályája 1991 óta üzemel Visegrádon. 2002 óta téli pályával is várják az adrenalin kedvelő kirándulókat. Az év minden napján lehet itt bobozni. A gyerekek 3 éves kortól szülői kísérettel, 8 éves kortól pedig egyedül is mehetnek. Ugyanakkor rendszeres vendégek a párok, sőt időnként az idősebb korosztály tagjai is. A pálya több tanúsítvánnyal rendelkezik, nagyon biztonságos, és egyben szép helyen fekszik: fantasztikus kilátás nyílik a pályáról a Fellegvárra. Tipp: ha tehetjük, érdemes a hétköznapokat választani a bobozásra, mivel hétvégén hosszú sorok alakulhatnak ki a nagy érdeklődés miatt.

Vízi gyakorlatok: motorcsónak, és a legújabb, a SUP

Csapatunk egyik fele motorcsónakkal száguldott a Dunakanyarban, másik felel kipróbálta a SUP-ot.

Motorcsónakozás közben megtudtuk, szeretik az ide látogatók ezt a fajta sportot, és azt is, hogy a Dunakanyarban kétszer lehet látni a naplementét, mert úgy kacskaringózik a Duna.

A SUP-ot próbálók igazán élvezték az állva evezést, mindenki azt gondolta, sokkal nehezebb lesz felállni az eszközön. Persze, aki nagyon bizonytalan, alkalmasint be is esik a térdig érő vízbe a Duna parton, de nem ez a jellemző.

Miután végeztünk a sportokkal, visszatértünk a zöld díjat kapott szállodánkba, a Royal Club Hotelbe.

Szálláshelyekben nincs hiány
A hotelek között bőven válogathatunk, hiszen Visegrádon összesen 1400 darab négycsillagos szállodai ágy van – ez majdnem a város teljes lakosságának száma.

Az ország egyik legnépszerűbb szállodája, a Royal Club Hotel. A Visegrád központjától 400 méter távolságra álló 4* superior minősítésű hotel a Dunakanyar egyik legszebb részén van, a Dunára, Dunakanyarra, Fellegvárra néző panorámával.

A hotel szobái, lakosztályai, minden igénynek megfelelnek. Van klub, wellness és gyerekjátszó. Néhány szobában még jakuzzit is találni, itt a szülők tudnak lazítani egy kicsit, amíg a gyerekek az animátorral játszanak. Ezért a  szálloda a családosok nagy kedvence, mivel tágas lakosztályokban lakhatnak és sok, kifejezetten nekik szóló szolgáltatással találkozhatnak. Esős idő esetén sem kell unatkoznia a gyerekekkel, hiszen animátor, játszószoba, és külön gyermekprogramok segítik teljessé tenni a kikapcsolódást.

A látnivalók és a programok után pedig mindenkinek jól esik a jó megérdemelt pihenés. akár a tökéletesen felszerelt wellness részlegben. Itt kültéri és beltéri medencék, finn és infraszauna aromaterápia, színterápia, Kneipp taposó medence, szolárium, relaxációs himalájai só szoba is található.


Minden foglalás után egy fát ültetnek
A hotel további különlegessége, hogy „zöld szállodaként” üzemel. Környezetbarát működésükért négy alkalommal is elismerésben részesültek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által és már csak egy évnyire vannak az örökzöld cím kiérdemlésétől. Mit jelent ez a gyakorlatban?

„A hotelben napkollektorokat használunk a víz melegítésére. Ezen kívül a vendégek és a szálloda üzemeltetése által generált hulladékot egyaránt utólagosan szelektáljuk. A víztakarékos csaptelepek, az energiatakarékos vagy LED izzók, a tudatosan kialakított beszerzési folyamatok mind a környezetünk megóvását szolgálják. Természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítunk, illetve az újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítjük előnyben” – nyilatkozta Belán Miklós szállodaigazgató, majd kiemelte: 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültetnek, számításaik szerint ezzel évente 5000 körüli fa telepítését segíthetik majd elő.

Utóhang

Azt hallom a rádióban, nagy a forgalom a 11-es úton, mert sokan indultak a Dunakanyarba, és már Szentendrén kialakult a torlódás, egészen Visegrádig.. Mert Visegrád télen-nyáron egyaránt vonzó a turisták számára, jöhetnek autóval, hajón, vagy busszal, mindig gyönyörű a táj, szállásokkal, kulturális és sportos programokkal várják a vendégeket.