Visegrádi Virtuózok 2023. december

2023. 14. 12., 8:07pm
Negyedik nemzetközi évadát kezdi meg a Visegrádi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny és edukációs program

 

Ez, az Európa több országában (Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, azaz a Visegrádi négyek országaiban, és egyes választott vendégországokban) sugárzott tévéformátum nézők százmillióihoz jut el világszerte. Hazánkban a Duna TV sugározza péntek esténként, december 29-től.

Az idei nemzetközi műsor új zsűritagokkal és mentorokkal gazdagodott. A zsűritagok: Maestro Plácido Domingo operaénekes, Miklósa Erika operaénekes, Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója, HAUSER csellóművész, Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, DIMASH énekes, Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitárművész, Gabriela Rachidi kulturális igazgató és Harvey Goldsmith zenei promoter.

A versenyzők mentorai idén Bogányi Gergely zongoraművész, Bátor Tamás operaénekes, Clara Dent Bogányi oboaművész, Elina Nechayeva énekes, Petar Culic gitárművész, Peter Valentovic zongoraművész és Batta András zenetudós segítik a fiatalokat a felkészülésben.

Idén a nemzetközi adásban is lesz magyar műsorvezető, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi is, aki a Virtuózok felfedezettjéből érett nemzetközi hírű művésszé lett. Idén először próbálja ki magát műsorvezetőként is, Bátor Anna partnereként a backstage-ben fognak beszélgetni a versenyzőkkel.

Idén három új zsűritagot ismerhetünk meg. Elsőként Plácido Domingo Juniort, aki mentorként és a főcímzene szerzőjeként segítette eddig a Virtuózok műsort, idén pedig a zsűriben foglal helyet.

Szintén új zsűritag, a nemzetközi hírnévnek örvendő Dimash Qudaibergen kazah énekes. Hangterjedelme és technikája páratlan, nyolc hangszeren is játszik, és tizenhárom nyelven adott elő dalokat. A nyugaton most feltörekvő Dimash keleten már szupersztárnak számít, és elektromossággal teli színpadi előadóként ismert, aki intenzív érzelmi hatást gyakorol a közönségére. Számos országban, köztük az Egyesült Arab Emírségekben, Kazahsztánban, Oroszországban és Kínában is elnyerte a zenei művészek számára elérhető legmagasabb díjakat. Rendszeresen szerepel a televízióban, és New Yorktól Londonon és Moszkvától Sencsenig teltházas arénákban lép fel. Sokszor meghív fiatalokat saját koncertjeire.

A harmadik új nemzetközi zsűritag pedig Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója. Amint Peller Mariann producer kiemelte, segítségével és szakmai tanácsaival is támogatta a műsor létrejöttét.

A tájékoztatón Kotán Attila, a Liszt Ferenc Zeneakadémia kancellárja, valamint a műsor főtámogatója, az MVM Group vezérigazgatója, Mátrai Károly kiemelték megszólalásukban a tehetség támogatás fontosságát.

Idén több meglepetést és újítást is tartogat majd a 2023-as Virtuózok formátum. December 29-től öt héten át sugározza a Duna Televízió, péntek esténként A műsor döntőjét január 19-én láthatja a közönség, ezután pedig egy gálaműsor kerül adásba a Virtuózok győzteseivel.

Bejelentették, hogy idén a V4-országok tehetségei mellett Ukrajnából elmenekült, hazájukat a háború miatt elhagyni kényszerült fiatalokat hívtak meg, ezzel is kiállva a béke mellett.

2024-ben két koncert is lesz a Zeneakadéma nagytermében, ahol korábbi és idei, új felfedezettekkel is találkozhat a közönség: január 7-én a Concerto Budapest, március 1-én pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével.