Világnap a környezetért

2020. 05. 06., 12:45pm
Ma van a környezetvédelmi világnap: a Mars elkötelezett a klímavédelem mellett, és jó úton halad fenntarthatósági céljainak elérése felé

Ma van a környezetvédelmi világnap: a Mars elkötelezett a klímavédelem mellett, és jó úton halad fenntarthatósági céljainak elérése felé

Idén, a Környezetvédelmi világnap alkalmából, a Mars nem csupán azon dolgozik, hogy gátat szabjon a koronavírus terjedésének, de a klímaváltozáshoz hasonló problémák környezetünkre gyakorolt hatását sem téveszti szem elől.

Továbbra is elkötelezett amellett, hogy felgyorsítsa klímavédelmi lépéseit, és működése pozitívan hasson mind az emberekre, mind pedig a bolygónkra. A világ egyik legnagyobb édesség-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója most összefoglalta fenntarthatósági akciótervének eddigi eredményeit.

Június 5. az ENSZ Környezetvédelmi világnapja: a szervezet ezt a napot jelölte ki arra, hogy világszerte felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A világnap idei témája, a Time for Nature ezúttal viszont nem csupán a környezetvédelem globális kihívásaira reflektál, hanem a jelenlegi világjárványra is, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy ebben a rendkívüli helyzetben hogyan tehetünk mindannyian felelősen azért, hogy megóvjuk a bolygónk és ezáltal az emberiség egészségét. Ezzel összhangban a Mars ezen a napon összefoglalta széleskörű fenntarthatósági tervének eddigi eredményeit, és egyben a terv jövőbeli céljaira is kitekint.  

1.Vízgazdálkodás a rizstermesztésben

Mivel a globális édesvíz 70%-át a mezőgazdaság használja fel, a megfelelő vízgazdálkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is egyensúlyban maradjon az élelmiszertermelés és a természet ökoszisztémája. Világszinten a rizs az egyik legnagyobb vízigényű termés, ami az öntözővíz csaknem 40%-át használja fel. Ezzel egyidőben azonban 3,5 milliárd ember számára jelenti ez az elsődleges élelmet, és ez a szám, 2050-ig, várhatóan a kétszeresére nő majd. A megoldást tehát a vízhasználatot csökkentő termesztési technikák bevezetése és a rizstermesztők fenntartható technikákra való edukálása jelenti.

És pontosan ez az, amiben a Mars elkötelezetten segíti a rizstermesztőket! A Sustainable Rice Platform segítségével, amelynek a Mars vezetőségi tagja, a termelők olyan technikákat tanulhatnak, amely segíti őket a vízhasználatuk 30%-os, és az ÜHG-kibocsátásuk 90%-is csökkentésében. Ráadásul mindezt anélkül, hogy a hozamuk csökkenne. A Mars jó ütemben halad ahhoz, hogy idén év végéig elérje a célját, és kizárólag ezektől a termelőktől szerezze be a rizst. 

2.Megújuló energiák használata a légszennyezés ellen 

A megújuló energiák felhasználása egy, a tudomány által meghatározott, stratégiai eszköz a légszennyezés ellen. A kézenfekvő lépés ebben az esetben, ha egy vállalat elsősorban a saját működése felé tekint. Jelenleg a Mars teljes működésének több 50%-ához használ vagy vásárol megújuló áramot. Míg Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Litvániában, Mexikóban, Lengyelországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 100%-ban megújuló árammal látja el működését, Ausztráliában szintén gyorsan közelít ennek eléréséhez.

Ez más szóval annyit jelent, hogy a Mars elegendő megújuló áramat használ ahhoz, hogy a világ teljes M&Ms készletét ennek segítségével állítsa elő. És a vállalat itt nem áll meg! Míg az erre vonatkozó eredeti célszám 42%-os csökkentés volt a globális, közvetlen működésükhöz kapcsolódó (gyárak és irodák) ÜHG-kibocsátásukban 2025 végéig, a Mars elkötelezett amellett, hogy ezt a teljes ellátási láncára kiterjessze (beleértve a termelőket és a beszállítókat), és 27%-os csökkentést érjen el 2025-ig, a 2015-ös szinthez képest.

3.A Lion’s Share alap 

 A bolygónk vészesen közelít a hatodik tömeges kihaláshoz, amelynek hamarosan 1 millió különböző faj lehet az áldozata. Ez rendkívüli hatással lehet a törékeny ökoszisztémánkra. A segítség viszont olykor váratlan helyekről érkezik, mint például a reklámipar. A Lion’s Share alapot az ENSZ Fejlesztési Programja hozta létre, hogy felhívja a figyelmet az elővilág sokféleségének megőrzésére és a vadállatok jóllétére. A kezdeményezés célja, hogy a vadon élő állatokon segítsen, azáltal, hogy azt kéri a különböző hirdetőktől, hogy az állatokat felhasználó reklámjaik médiaköltségének bizonyos százalékát fordítsák állatvédelmi és jólléti projektekre. A Mars a program egyik alapító tagja, egyben az első globális nagyvállalat, amelyik csatlakozott a kezdeményezéshez. A program eredeti célja 100 millió dollár összegyűjtése volt 3 év alatt, amelyből azóta már számos olyan projektet támogatott, amely az állatok és élőhelyeik védelmét szolgálta, mint például a szumátrai tigrisek és orángutánok élőhelyének védelme és bővítése, vagy a tengeri és partmenti területeken a trópusi korallzátonyok védelme.  

A MARS KÖZÉP-EURÓPÁBAN

A Mars 1992-ben lépett be a magyar piacra, 2016 óta pedig a Mars Multisales Central Europe tagjaként működik, amely a magyar, a cseh, a szlovák és a román piacot foglalja magában. A szervezet 540 Munkatárssal, három kategóriában működik: édesség (csokoládé, rágógumi és egyéb édesség), élelmiszer (rizs és szószok), valamint állateledel. A Mars emellett a szegmenseinek két legnagyobb üzemét működteti a régióban: a száraz állateledelt és jutalomfalatokat gyártó csongrád-bokrosi üzem mellett a csehországi Poříčí nad Sázavou-ban működik a Mars édességgyártó létesítménye, valamint édességfejlesztő központja.

A MARS VÁLLALATRÓL

A Mars egy családi vállalkozás, melynek több mint egy évszázados tapasztalata van különböző termékek előállításában, a vásárlók és házi kedvenceik számára egyaránt. A csaknem 35 milliárd dolláros tőkével rendelkező, globális vállalat olyan világszerte ismert és kedvelt termékeket gyárt, mint az M&M’s®, a SNICKERS®, a TWIX®, a MILKY WAY®, a DOVE®, a PEDIGREE®, a ROYAL CANIN®, a WHISKAS®, az EXTRA®, az ORBIT®, a 5™, a SKITTLES®, az UNCLE BEN’S®, a MARS DRINKS és a COCOAVIA®. Ezen kívül a Mars állategészségügyi szolgáltatásokat is nyújt, ilyenek például a BANFIELD® állatkórházak, a Blue Pearl®, VCA® és a Pet Partners™.  A virginiai McLeanben található központ mellett a vállalat több mint 80 országban van jelen. A Mars Öt Alapelve – Minőség, Felelősség, Kölcsönösség, Hatékonyság és Szabadság – több mint 100 000 munkatársat inspirál mindennap az értékteremtésre és a növekedésre, amelyre igazán büszkék lehetnek.

További információért látogasson el a www.mars.hu oldalra. Csatlakozzon hozzánk  Facebookon, Twitteren, LinkedInen, Instagramon és YouTube-on.