Világhírű művészek érkeznek Lillafüredre

2024. 05. 01., 4:41pm
Mesebeli helyszín, a Lillafüred Palotaszálló ad otthont a Fesztivál Akadémia téli fesztiváljának

 

by Szendi Horváth Éva

A sikeres nyári fesztiváljai nyomán a Fesztivál Akadémia Budapest első alkalommal rendezi meg téli fesztiválját. A FAB Winterfest egészen új zenei minőséget hoz egy mesés helyszínre, Lillafüredre. A Palotaszálló szalonjaiban és termeiben február 2-4. között, a téli fesztivál három napja alatt több mint 15 hazai és külföldi művész lép színpadra.

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás - fotó: Csibi Szilvia

A különleges élményt ígérő fesztivál művészeti vezetői a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek. Ők azok, akik kilenc évvel ezelőtt életre hívták a fergeteges fesztivált és feledhetetlen mesterkurzusokat. Így jött létre a hiánypótló nemzetközi komplex eseménysorozat, - egy igazi élő műhely. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a nemzetközi szakma a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi.

A háromnapos minifesztivál igazi unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel, valamint esti hangversenyekkel visz fényt a téli napokba.

„A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred, csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Kevesen tudják, de itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse: József Attila itt írta meg az Óda című versét, amikor 1933-ban egy írótalálkozóra érkezett.”  (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

A jeles alkalomra Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására olyan művészek, művész-barátok érkeznek Lillafüredre – közülük sokan a FAB eseményein már visszatérő vendégként - mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész. A meghívást szintén elfogadta José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából, vagy Iseut Chuat csellóművész. A fesztiválról a hazai kiválóságok sem hiányozhatnak. A művészeti vezetők mellett többek között Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép színpadra.

„A világot járva számos remek művésszel találkozom, játszom együtt, sokak közülük már barátok, így nagy öröm, hogy a Fesztivál Akadémián őket megismerheti a hazai közönség is, hogy együtt játszhatunk.” (Kelemen Barnabás)

„A kamarazenében arra az egymásra csatlakozásra, finomságra és művészi maximalizmusra van szükség, amely által együtt a művek velejéig, lényegéig hatolhatunk és amelyért tulajdonképpen zenészek lettünk, amelyért ezt a pályát választottuk.” (Kokas Katalin)

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című mű.

Brahms e-moll csellószonátája Fenyő Lászlóval és José Gallardoval hallható majd. Bach és Leclair műveit Kokas Katalin és Kelemen Barnabás adja elő. Elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje, amelyről a szerző így írt: "A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ezután vágyik."

Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallható. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is műsorra kerül. Az egyik teakoncerten Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában Bartók duóiból összeállított válogatást is meghallgathat a közönség. Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű Benny Goodman, a világhírű jazz-klarinétos nevéhez fűződik, mely az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.

Február 2. és 4. között a lillfüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat. Számukra nyitott a koncertek látogatása, így különleges szalonélményben lehet részük együtt létezve, eszmét cserélve a művészekkel.

Emellett a fesztivál minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán.

                                          Hamarosan indul az első FAB Winterfest

                                                   Lillafüred Palotaszálló, 2024. február 2-4.

Fővédnök: Varga Judit, művészeti vezetők: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin

Részletek és jegyek a Fesztivál Akadémia weboldalán: https://fesztivalakademia.hu/i-winterfest/

Szobafoglalás (amely magában foglalja a koncerteken való részvételt is) a Palotaszálló weboldalán:  https://hotelpalota.hu/