Világbajnok pisztácia fagylalt

2022. 18. 01., 11:21pm
Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyi mesterek közé

 Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek adalékmentes pisztácia fagyija megnyerte az idei világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a teljesen mesterséges adalékmentes alapanyagokból készült fagyival.

Fazekas Ádám fagylaltja 2021. december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk a fagyik világbajnokságának. A “pisztácia gyümölcse” tarolt Rómában, a 2019-es európai döntőn, majd ezúttal Bolognában is. A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat.

Mi teszi ezt a fagyit ilyen különlegessé?
A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztácia fagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül. Győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyi készítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik, ahol a közönség szeme láttára fog elkészülni.

“Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatóak az élelmiszeriparban és a fagylaltban is” - mondja a mester, aki Világ-bajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.

Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek helyben lesznek. Feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség szeme láttára díszítse és tálalja is az alkotást. Eközben pár szóban összegzi majd, hogyan készül a fagyi, mi miért és mikor kerül bele az alap lébe. Mindezt a vendégeken kívül a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.

Itthon is megkóstolhatjuk!

Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradniuk az élményből! Az eredményre tekintettel idén már január 20-tól, két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi, ahogyan számos más íz is.

“Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát. Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában lesznek megvásárolhatóak. Ennek oka, hogy szeretnénk minél stabilabban megőrizni a minőséget, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit” - mondja Fazekas Ádám.

A fagylaltokkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatunk hamarosan. Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót és a málnát is. A szezon kezdetével pedig a választék még tovább bővül.

A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyi készítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet:

“A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban. Van hová fejlődni, és van még mit tanulni. Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé” - tette hozzá Ádám.

Természetesen a cukrászdáiban más finomságok is készülnek az édesség és süteménykedvelőknek.