Vigh Andrea sorozata a budapesti Festetics Palotában

2022. 01. 03., 4:21pm
Az MVM Koncertek keretében Budapesten, a Festetics Palota Tükörtermében kezdődik a három hangversenyből álló sorozat.

by Szendi Horváth Éva

A Hangversenyek hárfával című széria első hangversenyén, március 6-án este fél 8 órakor Drahos Béla és Vigh Andrea fuvola-hárfa estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A műsoron többek között Bach, Mozart, Paganini, Debussy és Ravel művei kerülnek előadásra.

A sorozat április 24-én Farkas Mira közreműködésével, két hárfás esttel folytatódik, majd május 15-én, Kertesi Ingriddel ének-hárfa koncerttel zárul.

A sorozatra bérletek is rendelhetőek az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

A Hangszerek Világa sorozat részeként a koncert délelőttjén 11 órakor a gyerekek és kísérőik a fuvolával ismerkedhetnek meg. A délelőtti koncertre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell a fenti e-mail-címre.

MVM Koncertek – Hangversenyek hárfával 1.

Drahos Béla (fuvola) és Vigh Andrea (hárfa) estje

  1. március 6. (vasárnap), 19:30 óra – Festetics Palota

(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)

Jegyek vásárolhatóak a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon, valamint a Festetics Palotában 1 órával a koncert kezdete előtt.

Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművésznő, érdemes művész, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában.

-1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek.

-Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá a Solti György által vezetett turnén (New York – Carnegie Hall) is.

-„Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást.

1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián.

-1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt.

-2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, itt szintén Kocsis Zoltán volt a karmester.

-A Téli Ünnepi Estek keretében 2003-ben Vásáry Tamással, 2005-ben Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett.

-2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja.

-2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel.

-2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián.

-2014-ben Szapporóban, a Kitara Hallban szólóestet tartott, 2016-ban pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt.

-2016-ban és 2017-ben három koncertből álló sorozatán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Kelemen Kvartettel koncertezett.

-2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Lucas Borowitz, a Manchester Cameratával Takács-Nagy Gábor vezényletével, majd a Karácsonyi Koncerten Baráti Kristóffal és Balázs Jánossal adott koncertet a Zeneakadémián.

-2020 márciusában Rost Andreával és Kelemen Barnabással adott estet, 2021 májusában Medveczky Ádám dirigálásával Balassa Sándor hárfaversenyét játszotta szintén a Zeneakadémia Nagytermében.

- 2021. augusztus 15-én az I. Debreceni Ünnepi Játékokon a Kodály Filharmóniával adott hangversenyt, majd augusztus 19-én, a Zempléni Fesztiválon adott szóló, illetve kamarazenei koncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.