Vészhelyzetben elengedhetetlen a közönsége segítsége!

2022. 03. 10., 5:19pm
Az ismert megszorítások ellenére az Anima Musicae az idén is meghirdette a 2022/23-as évadát.

 

by Szendi Horváth Éva

A 12 éves múltra visszatekintő együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, a zenészek mégis bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat az új évadban is meg tudják rendezni.

Ennek érdekében arra kérik közönségüket, lehetőleg mihamarabb váltsák meg bérleteiket, hogy a remények szerint telt házas jegyeladással biztosítsák a koncertek megtartását.  

Kérésük elsősorban a Zeneakadémián rendezendő Grandioso bérlet estjeire vonatkozik, melynek keretében világhírű hegedűművészek – Giovanni Guzzo, Sebastian Bohren és Tedi Papavrami – állnak a zenekar élére gondosan összeállított izgalmas műsorokkal.

Az Anima Musicæ-nek alapítása óta otthont nyújtó Óbudai Társaskör a kialakult gazdasági helyzetben sem hagyta magára az együttest. Támogatásuknak köszönhetően a Capriccioso bérlet előadásai az eredeti helyszínről, a Budapest Music Centerből az Óbudai Társaskörbe költöznek. A kellemes környezetben, kiemelten a 20. századi zene ritkán hallható kiváló alkotásai csendülnek fel Korcsolán Orsolya hegedűművész és Massimo Mercelli fuvolaművész szólójátékával.

Az Anima Musicae vendégkoncertmester sorozatot is tervez Animato bérletként a patinás Nádor Teremben. A gyönyörű helyen kiváló művészek: Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, Kállai Ernő, az Operaház koncertmestere, Stuller Gyula, a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, valamint Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere visznek új színt a hazai koncertélet vérkeringésébe.

Egyéb koncertek

A saját szervezésű évad mellett természetesen rengeteg egyéb felkérése, megjelenése is lesz az együttesnek. A II. Óbudai Hang-Mű-Hely keretében Rohmann Ditta művésznővel, az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjén a Kelemen-Kokas házaspárral léptek fel. A Szent Gellért Fesztivál rezidens együtteseként az Anima Musicae három koncert keretében olyan neves művészekkel működik együtt, mint Bogányi Gergely, Würtz Klára, Anastasia Churakova vagy éppen Yoon Kuk Lee.

Külföldi vendégszereplések során novemberben Milánóban és Torinóban Balázs Jánossal és Takács-Nagy Gáborral muzsikálnak együtt, május hónapban pedig

spanyolországi turné várja az együttest.

A Filharmónia Magyarországgal tovább folytatódik az eddig kialakult együttműködési rendszer, melynek keretében ismét több ezer gyermekhez juttatják el a minőségi komolyzenét. Ifjúsági programjaikat ebben az évben első sorban Tolna, Baranya és Somogy megyékben tervezik. Természetesen Budapest és vonzáskörzetében is lesznek gyerekelőadásaik. 

Az Anima Musicae az egész ország területén fontosnak tartja a minőségi magas kultúra jelenlétét. Kivételesen sok gondot fordítanak a vidéki szerepvállalásra, ennek is köszönhető a 2022-es „Sülysápért emlékérem” kitüntetés. Számos, elsősorban a Tápió-menti kisebb települések mellett, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel közösen, egy hat állomásból álló koncertturnét adnak az ország nagyobb vidéki városaiban. 

A zenekar továbbá megtartja három tradicionális koncertjét is, mely minden évben megrendezésre kerül. A zenekar Con Anima Baráti Körének tartott karácsonyi koncert és a minden év június 20-án tartandó születésnapi koncert mellett a kortárs misszió is folytatódik Für Anima címen. A koncerten mindig csak olyan kompozíció hangzik el, melyet a Zene Lelkéről elnevezett együttesnek komponáltak. 

Bővebb információ a Papageno különszámában, online formában: https://papageno.hu/magazin/2022/07/evadot-hirdetett-az-anima-musicae-lapozz-bele-a-papageno-uj-kulonszamaba/

Az együttes honlapján:
https://www.animamusicae.hu

Bérletvásárlás - Zeneakadémia Nagyterem: https://www.jegy.hu/seasonticket/buy/225/7

Bérletvásárlás – Óbudai Társaskör
https://www.animamusicae.hu/capriccioso-2022

Bérletvásárlás – Nádor Terem: https://www.jegy.hu/program/animato-berlet-4-eloadasra-vendeg-koncertmester-sorozat-a-nador-teremben-136756/841939