Vendégségben az Animánál - Animato/1.

2022. 11. 11., 10:10pm
Szabadi Vilmos és az Anima Musicae

 

November 13-án útnak indul az Anima Musicae „Animato” vendégkoncertmester-sorozata a Nádor Teremben. Az első koncerten Mozart lesz műsoron, a vendégszólista Szabadi Vilmos, aki két versenyművel is jelentkezik. Míg a Sinfonia Concertante-ban Bársony Péter brácsaművész lesz a szólista párja, addig a két hegedűs Concertoné-ban a kamarazenekar vezetője, G. Horváth László fog együtt muzsikálni az elismert művésszel.

Koncert: november 13., vasárnap, 19:00 – Nádor Terem

Idén is folytatódik az Anima Musicae Kamarazenekar népszerű sorozata, melyen hazánk legkiválóbb hegedűművészei foglalják el egy-egy hangversenyen az együttes koncertmesteri székét. Az Animato bérlet négy koncertjén a kamarazenekar vendége lesz Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, Kállai Ernő, az Operaház koncertmestere, Stuller Gyula, a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, valamint Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere.

Az Anima Musicae a hazai kamarazenekarok közül egyedüliként valósítja meg azt az elképzelését, hogy vendégkoncertmesterek meghívásával, a kiváló művészek közvetlen megismerésével, közös műhelymunkával, játékmódjuk elsajátításával az együttes még magasabb szakmai nívót érjen el. Mint ahogyan a zenekarhoz érkező szólisták eddig is kiemelték, a fiatal együttes ereje éppen a különböző technikák változtatásában, a kivételes alkalmazkodási képességben rejlik. Ezt a tudást igyekeznek fényesíteni ezeken a koncerteken is.

A ,,vendégkoncertmester-sorozatnak” a hagyományokhoz híven ebben az évben ismét a patinás Nádor Terem ad otthont. Elsőként Szabadi Vilmossal lép színpadra az együttes november 13-án 19 órakor, méghozzá egy sokszínű Mozart-műsorral. A kamarazenekar visszatérő vendégként fogadja a Liszt-díjas hegedűművészt, aki korábban koncertmesterként, és szólistaként is fellépett már velük.

Anima Musicae

Az első ,,Animato” koncert több szempontból lesz különleges: a műsorösszeállítás Wolfgang Amadeus Mozart határtalan tehetségét több oldalról is megvilágítja. A komponista fejlődését, ötleteléseit három remekművön keresztül ismerheti meg a hallgatóság. A hangverseny sziporkázó, örömteli hangulatát a B-dúr Cassation (Kv.99) adja meg, melyben a fúvósokkal kiegészült együttest Szabadi Vilmos fogja vezetni. A már említett különlegességek sorát folytatva említést érdemel, hogy az estnek ezúttal több szólistája is lesz. Második műsorszámként Mozart egyik kevésbé ismert kettősversenye hangzik el: a C-dúr két hegedűre írt Concertone, melyben a vendégművész mellett G. Horváth László, a kamarazenekar művészeti vezetője szintén szólista szerepet kap. A szünet után pedig Mozart egyik legismertebb versenyműve, az Esz-dúr Sinfonia Concertante csendül fel Szabadi Vilmos és Bársony Péter brácsaművész előadásában.

A rendkívül kedvező árú Animato bérlettel négy felejthetetlen koncert hallgatható meg: a sorozatindító november 13-i hangverseny után december 9-én Kállai Ernő, január 13-án Stuller Gyula, február 17-én pedig Koppándi Jenő játékát élvezhetik az Anima Musicae Kamarazenekar élén.

Jegyek és bérletek válthatóak az ismert jegyirodákban, a koncerthelyszínen és interneten.

 Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr Cassation Kv.99
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr Concertone két hegedűre Kv.190

- szünet -

Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr Sinfonia Concertante hegedűre és mélyhegedűre Kv.364

Közreműködik:
Szabadi Vilmos – hegedű

Bársony Péter – mélyhegedű

Anima Musicae

További információ: https://www.animamusicae.hu/concerts/animato-1-szabadi-2022

 

Támogatók: EMMI, NKA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Egy Hangversenyteremért Alapítvány