Végszó - a szeretet

2019. 16. 12., 11:20am
A Rózsavölgyi Szalon magyarországi bemutatóként, Dicső Dániel rendezésében tűzte műsorára Michael McKeever Végszó című darabját.

A Rózsavölgyi Szalon magyarországi bemutatóként, Dicső Dániel rendezésében tűzte műsorára Michael McKeever Végszó című darabját.

„A színház éppen olyan, mint az élet – csak jobbak a fények!” – mondja a szórakoztató és elgondolkodtató vígjátékban Edward DuPre /Gálvölgyi János/, a hetvenes éveiben járó színházi legenda.

Itt valóban nem a színház tart tükröt az életnek, hanem az élet a színháznak. Nem csoda, hisz’ a szerző abszolút belülről ismeri ezt a világot. McKeever sok díjat besöprő színész/rendező, íróként pedig számos művét játsszák szerte a világban – Amerikától Európán át Ausztráliáig.

A Végszó főszereplői: Edward, Mallory és Christian. Egy család, három generáció: két és fél színész. Edward már mindent eljátszott és a hosszú pályafutása alatt megszerzett vagyonát - annak rendje-módja szerint - el is „tapsolta”.

Lányához, a Broadway-sztár Malloryhez /Györgyi Anna/ fordul, hogy átmentileg fogadja be az otthonába. Mallory épp’ azt fontolgatja, pályáját a zeniten kellene abbahagynia.

A színészdinasztia harmadik tagja Mallory fia, Christian /Csiby Gergely/, az egykori gyerekszínész. Őt igazán soha nem vonzotta sem a színház, sem a film -  anyja személyi titkárjaként csak a családi házban kerül közel a kulisszákhoz. Ám Mallory visszavonulási terve meghiúsul, mert Lear királyban megkapja Goneril szerepét. Edwardban pedig megszületik a terv, hogy milyen jó lenne még egyszer, a saját lányával színpadra lépni…

A Végszó voltaképpen egy család sorstörténete. Szellemes színházi helyzetek, „végszavak” közé tesz öröklött generációs kérdéseket, kételyeket, az elődök hibáit, az utódok győzelmeit.

Természetesen egy olyan családban, ahol a színház az első, ahol a vitriolos megjegyzések előbbre valók, mint az őszinte szó, ahol soha, senki nem érezheti magát érzelmi biztonságban - nem könnyű boldognak lenni.

Michael McKeever darabjának szereplői harcolnak egymással, a véleményekkel, a kritikákkal, az intrikákkal, de főként az érzelmekért, a szeretetért küzdenek…

Fotó: Szokodi Bea