Végre tanulhatunk valamit

2020. 22. 09., 9:50am
A Képíró utcai Kisterem az elmúlt hónapok kihívásait követően rövid időre kilép a megszokott keretei közül.

A Képíró utcai Kisterem az elmúlt hónapok kihívásait követően rövid időre kilép a megszokott keretei közül.

A Kincsem Palotában a galéria által képviselt fiatal- és középgenerációs művészek munkáiból egy nagyszabású, kortárs művészeti pop-up kiállítást rendezett.

A kiállítás exkluzív helyszíne egy legendás belvárosi épület, a csupán e tárlat idejére látogatható. A Reáltanoda utcai Kincsem Palotát az 1870-es években a híres versenyló, Kincsem gazdája, Blaskovich Ernő építtetette. Az elegáns épület belső tereit a háború után szinte felismerhetetlenül átalakították. Szétszabdalták, hosszú évtizedek óta lakatlanul, lezárva, erősen leromlott állapotba került. Az ingatlant az új tulajdonosai egyelőre filmforgatási helyszínként hasznosítják. Az egykor fényűzően berendezett neoreneszánsz ékszerdoboz emeleti termeiben még fellelhetők megmaradt részletek a selyemtapétából, a díszes kerámiakályhából, ólomüvegablakokból és faragott ajtókból egyaránt.

A most különleges apropóból, egy tárlat erejéig megint megnyílt az egykor oly’ pompás palota.  A Valkó Margit vezette Kisterem galéria a közös gondolkodás és az együttműködés mentén kezdeményezte a Végre tanulhatunk valamit projektet. Így lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődő a virtuális jelenlét helyett újra közvetlen kapcsolatba kerüljön a művészettel. A kiállítás izgalmas válogatást mutat be a Kisterem által képviselt művészek legfrissebb munkáiból.

A palota különböző tereiben a galéria által képviselt tizenhat művész alkotásai láthatók. Köztük Szinyova Gergő festményei, Kokesch Ádám, Sugár János és Vécsei Júlia installatív művei, egy videómunka Szegedy-Maszák Zoltántól, valamint különleges technikákkal készült alkotások Fischer Judittól és helyspecifikus művek Kaszás Tamástól. A helyszín lehetőséget nyújt olyan, régóta tervezett művek bemutatására, amelyek kiállítására eddig nem volt alkalom – ilyen például a Randomroutines hatméteres, betonvasból készült muráliája is, melynek felirata – „Végre tanulhatunk valamit” – adta a kiállítás címét is.

További információ: https://www.kisterem.hu

A Kisterem Galéria fiatal- és középgenerációs művészeinek csoportos kiállítása a Kincsem Palotában /1053 Bp., Reáltanoda u. 12./ szeptember 30 – ig látogatható.

Fotó: Bíró Dávid