Vasesztergályosból műforditó

2020. 01. 04., 5:05pm
A Tiszatáj Alapítvány kuratóriumának döntése alapján a 2019-es év Tiszatáj-díját Gergely Ágnes költő kapta.

A Tiszatáj Alapítvány kuratóriumának döntése alapján a 2019-es év Tiszatáj-díját Gergely Ágnes költő kapta.

Gergely Ágnes 1989-ben közölte a Péter-Pál után című versét a Tiszatájban, vagyis harmincegy éve rendszeres szerzője a folyóiratnak. A lapban az elmúlt évtizedekben több olyan darabja is megjelent, amelyre a szakma felfigyelt. XX. századi szerzőként ő a holokauszt, a vasfüggöny, a rendszerváltás ellentmondásainak túlélője, emlékezője. A magyar társadalom morális kátyúiról többször is írt, mégsem tagadja meg a magyarságot.

Gergely Ágnes művészete ugyanakkor ellentmond annak, hogy pusztán társadalmi-politikai, illetve történelmi referenciák szerint olvassuk. Verseiben különféle kultúrák, műveltségromok merülnek föl az emberi civilizáció kollektív emlékezetéből. Az ő művei jó példái annak, hogy a világirodalom a magyarban, a magyar pedig a világirodalomban teljesedhet ki. Monográfusa, Halmai Tamás igy ir róla: Fordulatos pálya, gazdag életút a Gergely Ágnesé. Vasesztergályos, tanár, újságíró, szerkesztő; költő, író, műfordító, esszéista és egyetemi oktató. Költőként az Újhold folyóirat nyugatos esztétizmusához kötődött. Azzal, hogy Gergely számára a művészet nem pusztán menedék, nem is egészen lázadás, hanem az etika, illetve a létezés problémáinak feszegetése. Prózaíróként hasonló kérdések foglalkoztatják, mint a költészetben. Az idegenség, a magány, a szenvedés, a szerelem motívumai jelennek meg a regényeiben, illetve a nagy sikerű emlékirataiban is. Gergely műfordítóként is kötődik a világirodalomhoz, — valójában először műfordítóként ismerték el. Kezdetben angolszász költőket tolmácsolt magyar olvasók számára, később pedig afrikaiakkal gazdagította a magyar műfordítás történetét. Ugyanakkor bármerre is elkalandozott, bármilyen költői divatok is tűntek fel és süllyedtek el az évtizedek során, Gergely alkotói világa autonóm sziget maradt.

 

Tisztelt Olvasóink, Szerzőink!

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy az érdeklődők számára áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan (tiszatajonline.hu) teszi elérhetővé. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, — amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, — olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

Addig is vigyázzunk egymásra!

A Szerkesztőség