Vasárnapi Sóletfesztivál az Újlipótvárosban

2023. 24. 08., 8:25pm
A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat nyitóeseménye

 

by Szendi Horváth Éva

Augusztus 27-én kerül megrendezésre a Sóletfesztivál

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő eseményen 350 kg babból és több száz kiló húsból készített 7000 adag sólettel várják az érdeklődőket.

A talán legismertebb, hagyományos zsidó ételnek sokféle elkészítési módja van. Az idén a magyaros és az izraeli sóletek mellett Farkasházi Réka, Király Linda és Kovács Áron receptje alapján főzött babos étel is megkóstolható.

A fesztiválra a szervezők 7000 adag sólettel készülnek, melyhez 350 kg babot, 160 kg gerslit, 80 kg vöröshagymát, 7 kg fűszerpaprikát, 300 kg marhát, 300 kg libát és 5600 db főtt tojást főznek meg. Nagyjából egy héttel az esemény előtt elkezdődtek az előkészületek, melynek részeként a mesgiah (kósersági felügyelő) átválogatta a hozzávalókat. Az éjszakai főzést pedig 15 fő végzi – vallási felügyelettel.

A gasztronómiai élvezetek mellett izgalmas kulturális programok várják az érdeklődőket:

A RAM ART színház területén 11 órától világhírű rajzfilmek - Aladdin, Oroszlánkirály, Dzsungel könyve, Tom és Jerry, Jégvarázs - legnagyobb slágerei szólalnak meg élőben. A rendezvényt Kovács Áron vezeti, aki dalra is fakad. Művészeti vezető a Prima-díjas Cseh István.

Napközben pódiumbeszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők: Hidas Judit népszerű író Farkasházi Rékával, Király Lindával és Cserháti Tamarával beszélget.

Szintén a Sóletfesztivál napján, augusztus 27-én 19:30-tól Nyári Károly Sinatra-koncertje szórakoztatja majd a közönséget. A népszerű művész My Way című koncertjén Frank Sinatra örökzöld slágereit vonultatja fel, az általa alapított 25 fős Budapesti Jazz Szimfonikus Kamarazenekar és a Budapest Jazz Orchestra előadásában.

              Vasárnapi Sóletfesztivál RAM-Art Színház területén

További részletek: www.zsinagogakhete.hu