Várfanfártól a Szentivánéji álomig

2022. 03. 05., 9:17pm
Negyven évvel ezelőtt nyílt meg a Kőszegi Várszínház, ezért az idei jubileumi szezon programjába tíznapos kiemelt ünnepi fesztivált is illesztettek július 14–24 között.

 

by Szendi Horváth Éva

A kőszegi vár

A Szentivánéji álom is bemutatásra kerül.. A Kőszeg Várszínház az utóbbi években minden nyáron arra törekedett, hogy legyen ősbemutató, hívjanak új rendezőket, a nyári színházi munkába mindig vonjanak be új alkotókat is. Shakespeare Szentivánéji álom című, Nádasdy Ádám által fordított színművét Dicső Dániel állítja majd színpadra, aki az idén először rendez a Kőszegi Várszínházban.  A nagyszabású produkcióban fellép – többek között – Takács Katalin, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Waskovics Andrea, Tóth Zsófia. A tervek szerint ezt a produkciót majd utaztatni fogják az egész országban is.

Az idén a Kőszegi Várszínház több ősbemutatót is tart. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabja a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös előadás, amelyet Őze Áron állít színpadra. Ő szintén előszőr rendez Kőszegen. A mű a szerzők műfaji meghatározása szerint „víg farsangi atrocitás”, színház a színházban.

A három nyári hónap alatt Kőszegi Várszínház a közönséget több mint harminc különféle produkcióval várja majd. A komolyzenei programok védnökségét Miklósa Erika operaénekes vállalta. Gyerekopera is felkerül a műsorra: Britten Noé bárkáját június 16-án mutatják be, csakúgy, mint Vajda Gergely karmester-zeneszerző Várfanfár című ünnepi nyitányát, amelyet a Kőszegi Várszínház 40. születésnapjára komponált.

Az 1532-es ostrom során Jurisics Miklós kőszegi várkapitány visszaverte a török haderőt. A Kőszegi Várszínház a dicső esemény 450. évfordulóján, 1982-ben nyílt meg. Azon a nyáron a nyitó előadás Páskándi Géza Az ígéret ostroma, avagy félhold és telihold című darabja volt, Jurisics kapitányt Bánffy György alakította. Az idei, jubileumi nyáron fiatal alkotók bevonásával megidézik az egykori színháznyitó előadást.

A jubileumi nyár „lelke” most is Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, akit egyhangú döntéssel nemrég újabb öt évre választott meg a város képviselőtestülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház élére.

Vajda Gergely zeneszerző, karmester a színház 40. születésnapjára komponált Várfanfár című ünnepi nyitánya június 16-án csendül fel. Ez egyben a Kőszegi Várszínház jubileumi nyarának nyitóestje is. Ekkor tartják Britten Noé bárkája gyerekoperájának a kőszegi bemutatóját is a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Molnár Piroska, a Nemzet Színésze 17 évig minden nyáron játszott a Kőszegi Várszínházban. Így idézi fel ezt: Az életemnek egy nagyon szép szakasza kötődik Kőszeghez. Hollósi Frigyessel, vagyis Frici barátommal 17 évig volt a nyári törzshelyünk Kőszeg, ahol 17 produkcióban vettünk részt együtt. Egész évben készültünk már rá, és folyton mondogattuk egymásnak, hány nap van még hátra Kőszegig. Ahol mindent lehet szeretni: a várost, a várat, az utcákat, a kenyeret, a kávét, a másik embert, egyszerűen az ott létet. Olyan kollégákkal találkoztunk ott, akikkel egyébként sehol máshol nem léptünk volna fel együtt. Vannak mindig állandó, visszatérő színészek, s jönnek újak, fiatalok is, mert Pócza Zoltán, a Várszínház igazgatója fontosnak tartja, hogy új generációk is bemutatkozhassanak Kőszegen.

A Várszínház számára a kortárs művészet: tánc, színház, képzőművészet beemelése a programok közé immár hagyomány.

— A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja, — mondja Pócza Zoltán. Példaként hozza fel: Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező, koreográfus – aki nem mellesleg Kőszegen született – ezen a nyáron ismét visszatér Kőszegre egy új előadásával, amelynek itt lesz a bemutatója augusztus 3-án.

A Kőszegi Várszínház csapata Pócza Zoltán, Gelencsér Ildikó, Bakos Zoltán

A Kőszegi Várszínház ünnepi nyarának közepét egy jubileumi fesztivál fogja össze július 14-től 24-ig. A nagyszínpadi produkciók mellett gyerekudvart nyitnak a gyerekelőadásokhoz, kamaraudvart a kisebb produkciókhoz és egy zeneudvart is. A korábbi évek műsorkínálatához képest idén több gyerek- és zenei programot terveznek.

A színház jubileumi programját április végén a Szénakutyák elő-ősbemutatója vezette fel Kálid Artúr előadásában. Göttinger Pál rendezőként, szerzőként is jegyzi a darabot, amelyet Weöres Sándor műveinek és élete dokumentumainak a felhasználásával írt. Az előadás ősztől kerül a repertoárba.

A Kőszegi Várszínház jubileumi programsorozatának kiemelt támogatója az EMMI Kulturális Államtitkárság.

2022. június elején rendezik meg először Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyre a Kőszegi Várszínház két korábbi produkcióját (Az Öreghíd alatt; Vera) is meghívták.