Varázslat a mindennapokban

2023. 18. 09., 7:21pm
A Disney-figurák útja filmvászonról porcelánra

 

A mesék világa, és az álomgyár kreatív csodái mindig is elvarázsolták a nézőket, fogyasztókat. Az idén 100. születésnapját ünneplő Disney figuráinak népszerűsége egyenes úton vezetett oda, hogy Mickey egér és társai tovább lépkedtek a filmvászonról a mindennapi használati tárgyakra, mint például tányérokra és bögrékre. Ez pedig igazi varázslatot hozott a mindennapokba. Ahogyan a filmekben megcsodált kedves karakterek a saját világukból „kisétáltak”, hogy részesei lehessenek hétköznapjainknak, egy új dimenzió született, ahol a képzelet és valóság összetalálkozott.

A kezdeti lépések

Mickey, Minnie és társaik már lassan egy évszázada hódítanak, és a filmvásznon már régóta rajongott szereplők voltak. De sokáig nem mozdultak el erről a pontról, bár a cégnek mindig fontos célja volt, hogy ezek a karakterek a lehető legközelebb kerüljenek a rajongókhoz. Az 1980-as években aztán elkezdődött a Disney-karakterek újragondolása és marketingje, hogy ne csak a filmekben és tévésorozatokban szerepeljenek, hanem mindennapi tárgyakon is.

Az első lépéseket a hivatalos Disney-boltok kereskedelmi tevékenysége tette lehetővé, ahol kulcstartóktól pólókig sokféle terméket árultak a kedvenc karakterekkel. Az igazi áttörés azonban akkor következett be, amikor a Disney elkezdte licencelni karaktereit más vállalatoknak, így elsőként érdeklődtek a lehetőségek után étkészlet gyártásával foglalkozó cégek, porcelánmárkák is.

Ekkor kezdték tervezni és gyártani a Disney-karakterekkel díszített étkészleteket, tányérokat, bögréket és egyéb háztartási eszközöket.

A Disney varázsa a konyhában

Az első olyan kollekciók, amelyeken a Disney-karakterek láthatóak, tányérkészletek vagy éppen bögrék, jellemzően a 1990-es években jelentek meg. Ezek a termékek hamarosan hatalmas népszerűségre tettek szert. Lehetővé tették az emberek számára, hogy otthonukban egy kis darabkát bármikor felidézhessenek Disney varázslatos mesevilágából.

Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb Disney karaktere Mickey egér gyakran volt jelen már ekkor is ezeken az étkészleteken. Az ő arca és vidám megjelenése sokak számára hozzátartozik a reggeli kávé vagy tea fogyasztásának rituáléjához, és nem csupán a gyerekeket, hanem a felnőtteket is könnyen mosolyra fakasztja.

Disney skandináv módra

Az egyik legszebb és legkülönlegesebb példa a klasszikus Disney-karakterek porcelánra való adaptálására az 1974-ben alapított svéd porcelánmárka, a Fyrklövern. A márka karácsonyi és jubileumi kollekciói igazán különlegessé teszik Disney világát a különlegesen szép tányérkészletek segítségével.

A karácsonyi étkészletben hópelyhek, csillagok és természetesen a mindig vidám karakterek a tányérokon varázsolják el az ünnepi asztal körül ülőket. Ezek a porcelán étkészletek nem egyszerűen csak esztétikusak, hanem az ünnepi hangulatot is emelik. Már azzal, hogy emlékeztetnek bennünket: a Disney-figurák bármikor ott lehetnek velünk az otthonunkban is.

100 év csodájának ünnepe

2023-ban, a jubileum alkalmából természetesen az ünnepségsorozat mellett egyéb újdonságok készültek: idén debütált a Walt Disney Studios vadonatúj logója a Disney 100 Years of Wonder tiszteletére.  A 100 éves jubileum alkalmából új külsőt kapott a legendás Mickey egér, csillogó új platina ruhája tükrözi a Disney optimizmusát és kreativitását, mellyel már a következő évszázad felé tekint.

A jubileumot köszönti a svéd márka gyönyörű Disney Wonder kollekciója is, amelyet Stefan Lindahl Disney-minősítéssel rendelkező tervező jegyez. A svéd designer kifejező arcokkal és különleges stílusával ragadja meg a Disney lényegét. A Mickey alakját alkotó élénk pöttyözési technika az első fekete-fehér filmeket juttatja eszünkbe, amelyeket még tintával és tollal rajzoltak. Mickey egér sziluettje a háttérben modern, de jól látható mintaként jelenik meg.

A jubileumi kollekció a Disney 100 éves utazását tükrözi, így ez az reggeliző tányérkészlet igazán különlegessé teszi a nap indítását vagy akár az uzsonnát. A Disney karakterek varázslatos világát hozza el az asztalra, és garantáltan feledhetetlen élményt nyújt minden alkalommal.

Az étkezések egy kis szeletet hoznak el a Disney filmek és karakterek mesés világából, amelyek naponta erősíthetik bennünk Walt Disney üzenetét, a világszerte 100 éve hódító hitet, hogy az álmok igenis valóra válhatnak.

fotó: fyrklovern