Vannak lelkek, akikben energia terem, mint kagylóban a gyöngy…

2022. 22. 01., 11:29pm
.…Akiben energia van, öntudatlan produkál – vélekedett az alkotás művészetéről Móricz Zsigmond.

by Szendi Horváth Éva

A Filharmónia Magyarország szervezésében egy augusztus eleji szombati napon immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Orgonák Éjszakája, amelyet idén egy zeneműíró pályázattal is színesítenek.    

Légy Te az Orgonák éjszakája nyitányszerzője 2022-ben!

A Filharmóniánál minden év augusztusa a „hangszerek királynőjéről”, az orgonáról szól. A cég számos eseménnyel próbálja népszerűsíteni a hangszert, annak széleskörű lehetőségeit és valódi értékeit bemutatni. Az időszak egyik kiemelt programja az Orgonák Éjszakája. Az esemény minden évben a nyár utolsó hónapjának első szombatján kerül megrendezésre, amely nyitórendezvénye az országszerte közel 100 koncertet számláló OrgonaPont sorozatnak.

Idén először a Filharmónia Magyarország ezekhez a nyári programokhoz kapcsolódóan kortárs zeneszerzők számára orgonamű-író pályázatot hirdet. A felhívás célja, hogy a nevezők az Orgonák Éjszakájához méltó, olyan orgonára íródott darabot komponáljanak, mely a programsorozat minden eseményén elhangozhat.

A pályázat győztes művei 2022. augusztus 6-án, a fentebb említett nyitóeseményen debütálnak, majd a díjazott alkotásokat az OrgonaPont koncertsorozat eseményein mutatják be a közönségnek és a szakmának.

A teljes pályázati felhívás megtalálható a www.filharmonia.hu oldalon. A művek beérkezési határideje: 2022. március 31. éjfél.

A beérkező pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.