Van élet a videó kártyákon túl

2021. 15. 12., 9:08pm
Karácsonyi last minute ajándékötletek és várható trendek

 

A gamer headsetek és a vezeték nélküli fülhallgatók mellett a kávéfőzők és az ablaktisztító robot lehet az idei karácsony sztárja, legalábbis az iPon decemberi eladási adatai alapján.

A hordható eszközök reneszánszukat élik, a csuklón viselhető kütyük piaca 18 százalékkal nőtt a tavalyi rekordévhez képest. További növekedés várható, hiszen 2020-ban is a november-decemberi időszakban fogyott ezekből a legtöbb.

A vásárlók az okosotthon kiegészítők iránt is egyre jobban lelkesednek, ez jól látszik az okoségők, robotporszívók és okos konnektorok eladásain.

2021 sok szempontból még nehezebb év a tavalyinál. Az elektronikai termékek piaca a globális chiphiány miatt tovább drágult. A videó kártyák árai elszabadultak, DDR5 memóriát nehezebb szerezni mint „jó NFT-t mintelni”, a közelmúltban bejelentett konzolokhoz pedig szinte lehetetlen hozzájutni. Így hiánycikk a PlayStation 5 és az Xbox Series X is. Ennek ellenére lesz mit tenni a karácsonyfa alá, ebben segítenek az iPon ajándékötletei, melyek között a könyvek, a társasjátékok és a hardverek is megtalálhatóak.

A Nerf gunok különösen a 14 éven aluli fiúk körében népszerűek, számtalan verzióban érhetőek el - a vizes és szivacslövő példányok jól megférnek egymás között.

A kicsiknek, a kifejezetten gyerekeknek tervezett okosórákat is megfontolhatjuk, ezt nehezebben hagyják el mint egy telefont. A szülőknek pedig extra biztonságot jelent, hogy térképen követhetik, merre jár a gyerek.

A nagyobb gyerekeknél a konzolok, az ehhez kapcsolódó játékok és kiegészítők arathatnak nagy sikert. Például egy új kontroller, headset, vagy éppen egy töltőbölcsővel egybeépített kontrollertartó. Bár a legújabb generációs konzolokhoz nehéz hozzájutni, az előző generáció tagjai jó áron érhetőek el, a legtöbb új játék pedig működik ezekkel is. Az Xbox Live vagy a PlayStation Plus előfizetés azokra az esetekre jelenthet megoldást, ha már nem tudjuk követni, éppen mivel játszik szívesen a gyerek.

A felnőttek ajándékozása általában nem olyan egyszerű, mint a kicsiké, de a könyvek népszerűsége növekvő tendenciát mutat. Ám azt talán nem tudja mindenki, hogy az iPon a papíralapú könyvek terén is az élvonalba tartozik kínálat szempontjából.

A hordható eszközök kategóriában legyünk óvatosabbak, járjuk körbe a témát! Az ajándékozott rendelkezik-e valamilyen kütyüvel, illetve androidos vagy iOS alapú telefont használ.

Végül megfontolható még a szépségápolási és háztartási gépek piaca is, itt szintén érdemes utánajárni, mire van igénye a megajándékozottnak.

A karácsony előtti utolsó hetek általában az egyedileg épített számítógépek összeszereléséről szólnak az iPonnál, ám a chiphiány ezt a területet is erősen hátráltatja.

Hagymási Balázs, a cég kommunikációs vezetője azt javasolja, dedikált videó kártya vásárlása helyett válasszuk az AMD 5600G vagy 5800G típusú processzort. Ezekben integrált GPU van, és a legtöbb játékkal elboldogulnak, a kártyavásárlással pedig várjunk még, ha tehetjük.

A webshopnál december 20-ig leadott rendelések még karácsony előtt garantáltan megérkeznek, személyes átvétel esetén ez az időpont december 22-ig kitolható.

Az iPon szakértői igény esetén segítenek. A cég kommunikációs vezetője pedig megerősítette, hogy a szervizszolgáltatások, mint a portalanítás, bővítés, újra pasztázás szintén pozitív kicsengésű ajándék lehet azoknak, akiknek az idei árak mellett nem akarnak számítógépet vagy notebookot cserélni.