Vályogházban jó élni!

2020. 22. 09., 11:55am
Néhány éve ismét reneszánszukat élik a vályogházak. Főleg a fiatalabb generáció érdeklődik az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt.

Néhány éve ismét reneszánszukat élik a vályogházak. Főleg a fiatalabb generáció érdeklődik az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt.

A vályoggal való bánás könnyen elsajátítható, ennek kapcsán már rendszeresen szerveznek workshopokat és más rendezvényeket is.
Magyarországon jelenleg több mint 700 000 föld- és vályogház áll. Bár sokáig szinte senki nem akart új vályogházat építeni, most a technológia újra kezd népszerűvé válni.

A vályog egyszerű, helyben kitermelhető, tartós, rugalmas, erős anyag, nem bomlik, a rovarok nem károsítják, — mondja Bíró Árpád kézműves vályogépítő mester. Legnagyobb előnye, hogy szinte lélegzik a fal, ezért jó hatással van az emberek egészségére. Építése pedig a környezetet kíméli és a pénztárcákat sem terheli meg annyira, mint egy téglaház.

Bíró Árpád és csapata

A magát megtért kőművesnek hívó 65 éves szakember sokáig modern házakat épített, ám néhány éve teljesen átállt a hagyományos, környezettudatos épületekre.

Mint mondta, nincs ezzel egyedül: az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az új vályogházak építése iránt, főleg a fiatalabb generáció részéről.


Egyfajta mozgalom kezd kialakulni a vályogházak körül, — tette hozzá a számos műemlékvédelmi díjjal kitüntet kivitelező, Bíró Árpád. Nagyon sok fiatalt látok, akik újra fel szeretnék fedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét. Lelkesen jönnek, gyakorolnak, tanulják a vályogozást. Persze nem csak fiatalok vannak körülöttünk: nem példa nélküli, hogy 60-70 évesen áll neki valaki egy vályogháznak.
 

Jótékonysági programok minden hónapban
Bíró Árpád egyike a 2019-ben alakult Környezettudatos Építők Szervezetét életre hívó szakembereknek. A közelmúltban a szervezet a Globális Nézőpont Alapítvánnyal közösen tartott két napos jótékonysági rendezvényt azoknak, akik érdeklődnek a vályogházak építése iránt. A helyszín Sarud volt, ahol az alapítvány 1905 körül épült központját kezdték felújítani.

A bemutató közben felnőttek és gyerekek együtt próbálhatták ki, milyen kezüket-lábukat használva gyúrni, tapasztani a szalmavályogot.

A program a meghívott hátrányos helyzetű vendégeknek ingyenes, a belépőből befolyt összeget pedig az alapítvány az ő támogatásukra használja fel.

A cél az volt, hogy élmény által adjunk tudást a résztvevőknek, — mondta Tóth Zoltán, az alapítvány elnöke. Munka közben beszélgettünk a hagyományos építészetről, a régi eszközökről és a vályog előnyeiről. A vályogozást velünk próbálták ki mozgássérült és autista gyerekek is. Amellett, hogy nagyon élvezték a dolgot, gyógypedagógiailag is hasznos volt a részvételük. Ez a fajta tevékenység fejleszti a finommotorikát, megteremti a szabadságérzetet és megnyugtat. A programot ezentúl – az időjárás függvényében – minden hónapban szeretnénk megismételni. Az aktuális időpontokról a Globális Nézőpont Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. Mondandójához még az is hozzáette: a sarudi hétvégék mellett az Élményfaluval, — akiktől most is sok segítséget kaptak— jövőre vályogfesztivál rendezését is tervbe vették. A „Körépítők” pedig már elkezdték egy elméleti és gyakorlati oktatást is adó iskola megszervezését, ahol a leendő tanulók a vályogház építést sajátíthatják majd el.