Változások a MITEM programjában

2022. 29. 03., 12:42pm
Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon.

 

A Nemzeti Színház teljes társulata és a soron következő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezői megrendülten vették tudomásul február 24-én a háború kitörését. Ahogy mindenki, néhány napig abban reménykedtek, hogy a fegyverek gyorsan elhallgatnak. Hogy a ma egymással szemben álló felek ­művészei, társulatai újra eljöhetnek Budapestre, és a VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává válhat. Hogy beteljesedhet a találkozó mottójául választott Madáchi gondolat - "...Testvériséget hozván a világra".De a valóság, sajnos, ezt a reményüket is kettétörte.

Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon. Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a fesztiválunkon.

 A VIII. MITEM fesztiválra az alábbi társulatok nem tudnak eljönni tavasszal hozzánk:

  • Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Kijevből a Dalolj, Lola, dalolj! című előadással
  • Rigai Új Színház, Riga, Lettország azOblomovcímű előadással
  • Alekszandrinszkij Színház Szentpétervárról a MA 2016-… című előadással
  • Vahtangov Színház Moszkvából a Háború és béke című előadással

A fenti előadásokra megváltott jegyek a színház jegypénztárában visszaválthatóak.

A műsorváltoztatás jogát fenntartva remélik, hogy nemcsak elmaradó produkciókról kell szólniuk, hanem új programokat is kínálhatnak még.

Május 2-án műsorra kerül a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház JoёlPommerat: Ez a gyerek!  című előadása, ami 2020-ban elnyerte a legjobb nagyszínpadi előadás díját a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon. Emellett a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színházzal sikerült megegyezniük, hogy a meghívott produkciójuk helyett felvételről levetítik egy másik előadásukat, a Karpenko-Karij műve alapján színpadra állított „A boldogtalan” című darabot,melyhez kapcsolódva gyűjtést szerveznek a háború elől menekülők számára.

Évezredek során számtalan művész megfogalmazta, ami ma is a legfontosabb mindannyiunk számára:

Ó béke! béke!

legyen béke már!

Legyen vége már!

(Babits Mihály: Húsvét előtt)