Valódi vagy online találkozások

2022. 15. 11., 4:56pm
Felértékelődtek a személyes kapcsolatok a Z-generációs fiatalok számára a világjárvány hatására

 

A digitális bennszülöttként számon tartott Z-generáció számára fontosabbak a személyes kapcsolatok a koronavírus-világjárvány óta, mint előtte bármikor – derül ki az EFOTT fesztivál megbízásából készített felmérésekből. Az 1990-es évek közepe után született fiataloknál a sztereotípiákkal ellentétben felértékelődtek az élő, valódi találkozások, a közös programok az online kapcsolattartással szemben.

„Inkább egy jó társasággal vegyek részt egy unalmas eseményen, mint egyedül egy izgalmason” – vallja az 1990-es évek közepén született Z-generáció egyre több tagja.

Az EFOTT fesztivál több mint 1000 fős mintán készített hallgatói felmérést és a NEST Communications ügynökséggel közösen bonyolított le fókuszcsoportos kutatást. Ennek alapján, a világ első globális és digitális nemzedékének tartott Z-generáció tagjai számára a koronavírus-világjárvány egyik legfontosabb következménye a személyes kapcsolatok felértékelődése.

A tizenéves és huszonéves fiatalokban a koronavírus-világjárvány hatásai következtében a korábbinál sokkal erősebb az igény a valódi kapcsolódásra és az élő találkozásokra. Akár egyetemistaként, akár fiatal munkavállalóként élik életüket, legtöbbjük számára szinte alapélménnyé vált a pandémia idején az egyedülléttől való szorongás” – fogalmaz Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke.

Úgy tapasztalja: a Z-generációt ugyan digitális bennszülöttekként ismerjük, szociális kapcsolatok tekintetében azonban egyértelműen az offline, valós, élő találkozások élveznek előnyt az online kapcsolatokkal, kapcsolattartással szemben.

A kutatás résztvevői úgy nyilatkoztak: szabadidejük nagyjából kétharmadát barátaikkal töltik, és csak ezeknek az eseményeknek a szervezése zajlik különféle online platformon, elsősorban a Facebook Messengeren. Újra felértékelődtek olyan közösségi élmények, mint a gólya táborok – melyek a tavalyi évben szinte kivétel nélkül telt házzal mentek –, a kiscsoportos órák, a közös utazások és szabadidős programok. Az élő kapcsolatok felértékelődésének pedig az is fontos következménye, hogy a jelenlegi trendek szerint a programválasztásban vagy akár a vásárlási döntésekben is sokkal hangsúlyosabb a barátok, organikusan szerveződő közösségek véleménye.

Az EFOTT egész évben igyekszik megteremteni a közös találkozás, az együtt töltött személyes idő lehetőségét a fiatalok számára. Nyári fesztiválja mellett egyre nagyobb figyelmet fordít az ilyen programokra is év közben – hangsúlyozza Budai Marcell. Példaként említve a SzezON Évnyitó rendezvényt, az

EFOTT Winterbreak sítábort, a Educatio Szakkiállítást vagy a felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozásakor rendezett Pont-Ott Partit.

A fesztivál Facebook oldala: https://www.facebook.com/efott/