Valódi étcsokis túró rudi

2022. 01. 10., 12:12am
Ki gondolta volna, hogy mindenki kedvenc finomsága is továbbfejleszthető?

 

A túró rudik bevonatát sokan „csokinak” hiszik, pedig a boltok polcain szereplő termékek 95%-a bevonó masszával készül. Azonban a túró rudi piac egyik legnagyobb gyártója, a Sole-Mizo forradalmi változást indított a túró rudik szegmensében. A boltokban már kapható a Mizo Túró Rudi valódi étcsokoládéval készült változata. Sőt, mindenki kedvére választhat, hogy a hagyományos 30 g-os csomagot, a Mega 51 g-osat, vagy a két kisebb rúdból álló 2x15 g-os csomagot próbálja-e ki.

A magyarok kedvenc hűtött édessége a túró rudi. Büszkén mutogatjuk külföldi barátainknak, hogy kóstolják csak meg, milyen finom! Ők pedig gyakran csodálkozva néznek, hogy mit is szeretünk mi ezen az édes túró és ét-bevonó massza kombinációjával készülő édességen. Pedig bizony szeretjük, sőt, különböző ízesített változatai is népszerűek.

A Mizo új fejlesztésének köszönhetően mostantól bevonó massza helyett valódi csokival is megkóstolhatjuk kedvenc édességünket. Elsőre szokatlan lehet a roppanósabb, intenzívebb ízű csokoládéval bevont túró rúd íz élménye, azonban izgalmas megtapasztalni, hogy mennyire kiegészíti a finom túrót a valódi csokoládé íze.

Valódi csoki vagy bevonó massza – mi is a különbség?

A huszadik század második fele az innovációk kora volt. Nem hagyta érintetlenül az élelmiszeripart sem ez a változás. Népességrobbanás, tömegtermelés, a szinte kielégíthetetlen éhség hívta életre a bevonó massza megjelenését. A színében és ízében csokoládét idéző alapanyag előnye, hogy kevésbé hajlamos az olvadásra, jobban tartja színét és formáját és nagy tömegben állítható elő, köszönhetően a könnyen termelhető és kezelhető pálmazsírnak.

A csokoládé reneszánsza - A huszonegyedik században a mennyiség mellett ismét fontos szempont lett a minőség. Igaz ez az édességpiacra is, ahol egyre inkább előtérbe került ismét a kakaóvaj felhasználásával készülő csokoládé, ami a bevonó masszákhoz képest magasabb százalékban tartalmaz kakaót is. Hosszú évtizedekig például az édesipari bevonó masszából formázott nyuszik és mikulások uralták a piacot, azonban mostanra szinte teljesen átadták helyüket a valódi csokoládéból készült üreges figuráknak. Ma már a legtöbb szülő, nagyszülő odafigyel arra, hogy az ünnepek alkalmával is valódi csokiból készült finomságot vásároljon a gyerekeknek.

Hogy tudtunk eddig valódi csokis túró rudi nélkül élni?

Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire fontos a minőség, akkor miért nem így készülnek a kezdetek óta a túró rudik, és vajon a raktárakban marad-e mostantól minden bevonó massza? Az eredeti orosz szirok, amely a magyar túró rudi fejlesztőit inspirálta, még bizony valódi csokis volt, viszont a hazai termék népszerűsége okán olyan alapanyagot kellett választani, ami ilyen mennyiségben rendelkezésre áll, és a kor gyártósorain is feldolgozható. Ezért fordulhat elő, hogy jelenleg a túró rudik magyar piacának több mint 95 százalékát a nem igazi csokoládéval burkolt termékek értékesítése teszi ki.

Ha belegondolunk, egy ilyen népszerű termék esetén elég megdöbbentő, hogy a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

A csoki forradalom újabb állomása?

A Mizo Túró Rudik esetén a valódi tejcsokoládéból készült termékek már korábban is elérhetőek voltak, azonban jellemző, hogy étbevonóval szeretjük. Ezért igazi áttörés a mostani fejlesztés, azaz, hogy szeptembertől a Mizo Túró Rudik portfóliójában a valódi étcsokoládéból készült termékek is kaphatóak.

A Sole-Mizo marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy kedvenc túrós finomságunk valódi étcsokoládé borítást kaphasson. Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a túró rudi gyártása nem bonyolult: túrót kell csokoládéba mártani és kész. Ha így lenne, akkor minden tejüzem vállalkozhatna gyártására.  Az előállító üzemben dolgozó majdnem 100 szakember tanúsítja, hogy ez mennyire nincs így: a túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg. A most kifejlesztett új termék ezért mindannyiuknak kedves, hiszen sok munkájuk van benne, hogy ők lehessenek az elsők, akik a csoki forradalmat a túró rudi piacon is elindítják.

A Mizo valódi étcsokoládés túró rudi azoknak készült, akik a magyarok kedvenc édességében is a csokoládé valódi ízét szeretnék érezni.