Vallomások

2023. 03. 10., 5:22pm
A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyére  október 6-án a Zeneakadémián kerül sor

 

by Szendi Horváth Éva

A zenekar / Fotó: Steirer Máté

 Liszt Ferenc Funérailles (magyarul Temetés) című zongoraművének Farkas Ferenc zeneszerző által szimfonikus zenekarra hangszerelt változatának előadásával a MÁV Szimfonikus Zenekar nyitányként történelmünk egyik legtragikusabb napjára, az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulójára emlékezik.  Liszt ebben a műben a ’48-as szabadságharc bukása miatt érzett gyászát és keserűségét fogalmazza meg. Farkas Ferenc a Liszt életéről szóló, Szerelmi álmok című film kisérőzenéjéhez hangszerelte meg a Funérailles-t.  A zenekari átirat első, nyilvánosság előtti előadásán a zeneszerző fia, Farkas András vezényelte a MÁV Szimfonikus Zenekart 1998. december 2-án, azaz 25 évvel ezelőtt, a Zeneakadémián.

A Vallomások címet viselő hangverseny Bartók I. Hegedűversenyével folytatódik, amely egy beteljesületlen szerelem emlékét idézi. A fiatal Bartók Geyer Stefihez, a később szép karriert befutott fiatal hegedűművész számára komponálta a művet.

 -Az idealizált Geyer Stefi képe, földöntúli és bensőséges, — írta Bartók az első tételről, a másodikat pedig „az élénk Geyer Stefi, vidám, szellemes, szórakoztató” jelzőkkel illette. A kész mű kottáját, mint vallomást, már csak szakításuk után adta át a lánynak, aki azt soha nem adta elő, de élete végéig őrizte a kéziratot.  Halála után két évvel, 1958-ban mutatták be az op. posthumus jelzésű, két tételes hegedűversenyt.

Pusker Júlia /Fotó: Csibi Szilvia

A játékos és virtuóz hegedűszólamok a szólista számára hálás feladatot jelentenek. Ez alkalommal Pusker Júlia előadásában hallhatja a közönség, akit az Európai Hangversenytermek Szervezete beválasztott a Rising Stars (Feltörekvő csillagok) elnevezésű sorozatába, melynek köszönhetően a 2023/24-es évadban Európa legrangosabb koncerttermeiben adhat szólóesteket.

A hangverseny második részében Mahler V. szimfóniáját hallhatja a közönség, amely örömök, csalódások, betegség és sok más megrázó élmény között csapongó romantikus lelkiállapotának lenyomata. Az Adagietto pedig egyenesen a szerző szerelmi vallomása felesége, Alma számára. Hatalmas méretű zenekart foglalkoztató hosszú mű, amely első percétől az utolsóig lebilincseli hallgatóit. A mű ősbemutatója 1904. október 18-án volt Kölnben, a Gürzenich Zenekart a szerző vezényelte.

Farkas Róbert / Fotó: Marco Borggreve

A MÁV Szimfonikus Zenekar október 6-i hangversenyét Farkas Róbert, az együttes vezető karmestere vezényli. A műsor része a 2023/24-es évadban az általa tervezett „Szerelem és szenvedély” tematikának.

Jegyek korlátozott számban még kaphatóak: https://mavzenekar.hu/event/vallomasok/