Válassz egy csillagot a Múzeumok éjszakáján!

2022. 22. 06., 9:54pm
Fényfestéssel és pokróckoncerttel várják a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában június 25-én, 21.30-tól.

 

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítják az est középpontjába. A rendhagyó hangversenyen, pokrócokon fekve gyönyörködhetünk a vizuális környezet folyamatos változásában, miközben Weiner, Bartók és Kodály művei csendülnek fel.

Ezen az estén Magyarország egyik legendás helyszínére, a nagyközönség számára máskor nem látogatható Brunszvik-kastélyba invitálják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én a kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetünk az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek legendáriumába. Megismerhetjük a Brunszvik-család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is. Délután vezetett parkséták közben, az árnyas fák alatt pihenve rövid kamarakoncertek várják a közönséget, és 21.30 órától különleges fényfestéssel kísérve hallgathatnak olyan szimfonikus zenekari műveket, melyeket a magyar népzene ihletett. Kodály, Bartók, Weiner művei között Pálházi Bence Bandája muzsikál, miközben pokrócokon heverve gyönyörködhetnek a látványban.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei évek óta tartanak kamarakoncerteket a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. Tavaly került megrendezésre az első pokróckoncert a Múzeumok Éjszakáján, melynek sikerét látva idén újabb élménnyel várják a közönséget Martonvásáron.

A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én, már délután 17 órától érdemes ellátogatni Martonvásárra, ahol vezetett parkséták során nyerhetünk bepillantást a több mint 200 éves kastély legendás múltjába. Ezen a különleges estén megnyílik a kastély kapuja a látogatók előtt, így felidézhetjük az itt élő Brunszvik család történetét, és a kastélyban alkotó Beethoven levelezésébe is beleolvashatunk. A séta közben rövid vonós kamarakoncertekkel hangolódhatunk az esti záró hangversenyre.

21:30-tól a természet és a kultúra izgalmas összeolvadásának lehetünk szemtanúi: Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene különleges találkozását tárja elénk.

Weiner Leó: Divertimento, Bartók Béla: Román népi táncok és Kodály Zoltán: Galántai táncok című műveit a népzene ihlette. A közel egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatja a közönség. Miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó partját csodálhatjuk a fényfestés révén varázslatos, új köntösben.

A szervezők a konvenciókkal szakítva, a székek mellett több száz pokróccal várják vendégeiket, hogy minden szögből jól érvényesüljön a fákra, a kastély falaira megálmodott színpompás fényjáték. Így válik teljessé a természet és a zene összeolvadása Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.

Videóajánló: https://youtu.be/P1akTSQ2vHg

Kvíz: https://bftz.hu/hangszerek-kviz

Jegyvásárlási link: https://bftz.jegy.hu/program/muzeumok-ejszakaja-martonvasar-2022-136263/834567