Vagyóczky Tibor az új magyar imago-díjas

2020. 22. 01., 4:35pm
Az idén 89. születésnapját ünneplő magyar operatőr, Vagyóczky Tibor HSC, veheti át az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO „The IMAGO International Tribute Award” díját.

A III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadó gálájára 2020. február 7-én kerül sor. Az idén 89. születésnapját ünneplő magyar operatőr, Vagyóczky Tibor HSC, akkor veheti át az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO „The IMAGO International Tribute Award” díját.

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen szervezett eseményen idén először aranygyűrűt is adományoznak. Az értékes ékszert kiemelkedő szakmai munkájuk alapján Krajnyák Péter focus pullernek és Bottyán Marcell segédoperatőrnek ítéltek oda. A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

A Pesti Vigadó nagytermében február 7-én 18 órakor az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével tartják meg a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját. Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban részesül. Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla díjat kap. Az idén először kiadandó Kameraman díjat Bille Lászlónak ítélték oda, Kovács László pedig a szintén ebben az évben létrehozott Fénymegadó díjban részesül.

Az eseményen jelentik majd be hivatalosan azt is, hogy az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává választja és elismerése jeléül a neves magyar operatőrt „The IMAGO International Tribute Award” díjjal tűnteti ki. A Balázs Béla-díjas művész, egyetemi tanár olyan filmeket fényképezett, mint Keleti Márton filmje, az 1962-ben készült Esős vasárnap, vagy Banovich Tamás 1967-es alkotása, az Ezek a fiatalok.

Vagyóczky Tibor 2001-2003 között az IMAGO elnöke volt. Akkor készült a Képek készítése: Az európai operatőr század című könyv,  ami azóta is a legátfogóbb mű, mely valaha megjelent az európai operatőr-művészetről.

A HSC idén első alkalommal adományoz aranygyűrűt  a Magyar Opartőrök Iskolája, a HSC Stábiskola volt diákjainak. Az 512 végzett hallgatóból kiemelkedő szakmai munkájuk alapján először Krajnyák Péter focus puller és Bottyán Marcell segédoperatőr részesülnek ebben az elismerésben.

Február 7-én a Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy: játékfilm, tévéfilm, dokumentum, kisjátékfilm kategóriában is adnak majd át díjakat. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és  Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri dönt arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemeli meg a 60.000 USD értékű Sparks  Kft - Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását. Az esemény technikai támogatói a Schwindl Kft., a Two Men’s Show Lighting és a W-Led Média Kft.