V4 évzáró Nagymaroson

2022. 08. 07., 11:26pm
Ünnepi gálán adta át Magyarország Szlovákiának a V4 kulturális soros elnökségét

 

Marián Varga és Navracsics Tibor

2022. július 1-jén Magyarországtól Szlovákia veszi át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét.

Ebből az alkalomból Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét. Az ünnepi gálán zenés és cirkuszi produkciókat, valamint a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó workshopján készült, szlovák-magyar színházi előadást is bemutattak. „A négy országközös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket” - emelte ki az eseményen Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A Visegrádi Négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1. és 2022. június 30. között ezt a tisztséget Magyarország töltötte be.

A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A kulturális elnökség szimbolikus átadására ezért a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság első beosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.  

„Ha kultúráról beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a közösség jut eszébe.  A közösség és a megtartás. Hiszen mi emberek egyedül, egymagunkban, barátok nélkül, szeretteink nélkül elszigetelt személyiségek vagyunk. Ha nem tudunk megnyilvánulni, akkor valójában nem is számítunk. Éppen ezért a kultúra több, mint puszta szórakozás. Közösségeket hoz létre, közösségeket tart meg és közösségeket erősít” - emelte ki Navracsics Tibor.

„A V4 magyar elnökségének két kiemelkedő pillére a visegrádi négyek kulturális logisztikájának erősödése és egymás kultúrájának mélyebb megismerése voltak. A kulturális sokszínűségünk és gazdagságunk arra predesztinál minket, hogy ezek bemutatásán és az együttműködéseken keresztül a béke és a biztonság érdekében tudunk közösen tevékenykedni”- mondta, Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

„A V4-ek együttműködésének nincs alternatívája. Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását” - hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium Parlamenti Államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

Kis Domonkos Márk

„Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A négy nap során közel 11 ezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító és világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra. Jövőre június 22. és 25 között rendezzük meg a 10. jubileumi fesztivált” – emeltke ki Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató.

A turizmuson belül a kulturális turizmus lehet a jövőben az egyik húzó ágazat. Ezért meg is tesznek mindent, mondta el Jakab Zsófi, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató helyettese.

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja, Puccini Turandotjából a Nessun Dormát adta elő. Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dallal léptek színpadra.

A Recirquel artistája, Herczeg Richárd lélegzetelállító Lengő rúd számával nyűgözte le a résztvevőket. Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák-magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja a szerzőt – az ifjú Petőfit.

Bár a magyar kulturális elnökség véget ért, jövőre ismét Magyarország lesz az európai kultúra egyik központja. „Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím viselője dolgozik majd a közös európai kulturális értékek és kapcsolatok megerősítésén. Már idén is sok programmal, de jövőre különösen izgalmas kulturális kalandokkal várjuk a Visegrádi Csoport országaiból a fellépőket és a vendégeket egyaránt” – üzente az V4 elnökségi évet záró ünnepség résztvevőinek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa program vezérigazgatója, Markovits Alíz.