Útravaló Halmos Bélától

2022. 04. 04., 3:23pm
Halmos Béla prímás, Széchenyi díjas népzenekutató, a táncház mozgalom egyik elindítója, tavaly lett volna 75 éves.

 

by Szendi Horváth Éva 

 

A lemez készítői

Halmos emléke előtti tisztelgésként Aranyosra festem címmel jelent meg egy új lemez. Készítette Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jantyik testvérek: Zsolt és Csaba, illetve a PG Csoport . A lemez anyaga alapján, azonos címmel, a közeljövőben egy előadás is készül. 

A lemezre, bonus track-ként rákerült a Szent Karácsony szép meséje című dal, melyen Halmos Béla felvételről működött közre (ének, hegedű). Ezt a dalt vették fel újra közösen Halmos Béla tiszteletére és emlékére: Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Fábián Éva, Ferenczi György, Jantyik Zsolt, Jantyik Csaba és a PG csoport tagjai. A technikának köszönhetően a felvételen Bélával együtt énekelnek egykori munkatársai, barátai.

A PG Csoport zenekar és alapító tagjai, a Jantyik testvérek (Zsolt és Csaba) 2006 és 2013 között Halmos Bélának zenésztársai, barátai és munkatársai voltak. Halmos, – ahogy ő fogalmazott – „beállt egy rock-bandába”, ahol jó emberi és szakmai közösséget és a muzsikálásban is új lehetőségeket, irányokat talált.

Halmos hegedűjátékával és ötleteivel a PG dalok, a zenekar egész felfogása a zenélésről átalakult. Az együtt töltött hét év alatt számtalan koncerten és utazáson vettek részt. Halála előtt néhány nappal Halmos az utolsó koncertjét is velük adta Esztergomban. A közös munkák sohasem csupán a zenélésről szóltak. Keresték a lehetőségeket, hogy tágíthassák szemléletüket, zenei gondolkodásukat jobbá, teljesebbé tegyék. Halmossal a népzene kézenfekvő eszközévé vált ennek a gondolatnak. Amit Halmos Béla és a PG Csoport együtt létrehozott, az nem táncházi zenevolt, de műsorai ugyanolyan közösséget építettek.

Jantyik Zsolt – eMRton és Artisjus díjas szövegíró, kulturális szakember, a PG dalok zeneszerzője, a zenekar énekese – népzenei és saját motívumokra írt és ír szövegeket. Így a népdal, népzene adta keretek megtartásával a mai korhoz, a fiatalokhoz is tud szólni. Halmos Béla temetésén egy ilyen, Zsolt által szerzett dallal búcsúztak tőle.

Sokat, nagyon sokat köszönhetünk neki, sok tervünk volt együtt! Hitvallásunk és életfeladatunk is, hogy amit lehet, valósítsunk meg az ő (és közös) egykori elképzeléseinkből. Mivel a PG Csoport zenekar 35 éves 2021-ben, úgy gondoltuk, hogy Bélának, s ami fontosabb, az ő elképzeléseinek szentelünk egy anyagot. Ezzel tisztelgünk előtte, munkásságát ünnepeljük!

Ez egy olyan lemezanyag, aminek néhány dalát még Bélával kezdtük el átgondolni. Mint egykori zenésztársai, az évfordulóhoz méltónak tartjuk és az egyik jó válasznak arra a 21. századi kérdésre, hogy a hagyomány hogyan élhet tovább, hogyan segítheti a táncházas, vagy bármilyen közösség jövőjét a maga módján, – mondta Jantyik Zsolt.

Különleges lehetőség volt, hogy Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek olyan lemezt készítsenek, amiben Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílus-helyességet, a táncrendet, Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével. Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel, szerkesztési munkájával pedig „új népdalokként” tudnak működni. Minden „új rész” a régiek természetességével hat, folyamatot képez.

Ez lehetőség és feladat: a 21. század néptáncosainak és népzenészeinek is szeretnének adni mai, őket inspiráló Halmosi gondolatokat, énekelhető, játszható, táncolható formában. Ehhez a munkához a nemrég elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező adott még erős bíztatást. Nyúljunk bátran közismert népzenei motívumokhoz és figyeljünk a használhatóságra,– ez is beépítésre került a zenei anyagba.

Béla gondolataival élve: Mi nem csinálunk ezzel semmi új dolgot, csupán folytatjuk a hagyományt, a jó népdalok sorát, mert a mai világban ennek újra fontos szerepe van.

Halmos Béla, 2010 -Solymár

Az lemez megjelenéséhez kapcsolódó előadás nem egy emlék műsor, hanem a Halmosi gondolatokat tükröző, élő est. Tele van a Bélára jellemző életerővel, humorral és szeretettel, felmutatással! Nem csupán megidézi Halmos Bélát (képben, hangban is), hanem a Jantyik testvérekkel közös ötleteire épülő, igazi, mai produkció.

Szereplők: Pál István Szalonna és bandája, Jantyik Zsolt és Csaba, valamint a PG Csoport tagjai, Halmos Béla egykori zenésztársai, barátai, néptáncosok. A műsor koreográfusa: Kovács Norbert “Cimbi”, producere: Jantyik Csaba.

Hisz, nem csinált az a Hagyomány semmi rosszat, hogy őrizni kelljen.

Hanem ÁT KELL ADNI! – Halmos Béla

A kiadványt a Halmos Béla Program támogatta.