Utánérzés a 90-es évekből

2022. 27. 04., 10:44pm
Két márka úgy döntött, hogy összeállnak egy kollekció erejéig! 2022 tavaszán egy különleges, közös kollekciót mutatnak be, amely nosztalgikus emlékeket idéz a 90-es évekből.

 

Abból az időszakból, amikor a Reserved és a Kubota története kezdődött.

Mi a kollekció alapja? Természetesen a legklasszikusabb flip-flop modell: tépőzáras, széles pánttal, két változatban: rózsaszín-narancs és türkiz-sárga színben, a talp belső oldalán a "Let's Play" felirattal díszítve.

A kollekcióban oversize pólók, melegítőnadrág szettek, állógalléros póló, baseball sapka és zokni is szerepel. Ezek a kilencvenes évek édeskés rágógumijának, filctollainak és iskolai tolltartóinak árnyalatait idézik. A "Let's Play" szlogen az olyan gyerekkori játékokra utal, mint az ugróiskola vagy a gumi-ugrás. A tréningruhákon lévő logó különleges nyomdatechnikával készült, ami érdekes, háromdimenziós hatást kelt.

Az Athleisure kollekció a kilencvenes évek tinédzsereinek öltözködési stílusát tükrözi.

Amikor az olyan öltözékek, mint a nagyméretű pulóver és a biciklis mez vagy a póló és a leggings voltak a divat, különösen a játszótéri játék során.

Emellett a nőiesebb stílusok is megjelennek, beleértve a rakott szoknyákat vagy a magasan kivágott bodykat – ezeket anno gyakran viselték a pörgős, ugrálós tornához.

Két különleges mintát alkottak a kollekcióhoz: egy virágosat és egy geometrikusat. A virágos minta kicsiben és nagyban is megjelenik; a kicsihez leggingsek és felsők tartoznak, míg a nagyot tréningruhákra, szoknyákra,

ruhákra, illetve

kapucnis parka dzsekikre nyomták.

A második, geometrikus mintát az aszfaltra készített krétarajzok ihlették.

Az egészet türkizkék, rendkívül fényes Lycrából készült modellek zárják: egy hátul kivágott deszkás ruha, egy rétegezve hordható, de fürdőruhának is tökéletes kétrészes szett, valamint egy aszimmetrikus kivágásokkal díszített body.

Most lássuk a felső ruházatot: ez a már említett mintás parkából, egy nagyméretű, steppelt, hullámos mellénymintás, és egy gyűrött sárga kabátból áll.

Ez a kilencvenes években népszerű, úgynevezett „susogós” tréningruhákra hajaz. Bár a kollekció erősen visszatér a múlthoz és a gyermekkorhoz, a darabjai mégis úgy lettek megtervezve, hogy a női alakot hangsúlyozzák. Ez egyfajta tisztelgés a "kidult" jelenség előtt – azaz a felnőttek a gyermekek világából merítenek ihletet anélkül, hogy a stílusuk infantilis benyomást keltene.

„A Kidult trendben lehetőséget látok arra, hogy ne csak azt érezzük és értékeljük igazán, ami a múltban jó volt, hanem azt is, ami nagyszerű jövő tartogat. Tudatos, belső alapokat építő nosztalgia nélkül nehéz élvezni a jövőt. És talán ez az, ami a leginkább hajt minket - a holnap öröme és az izgatott várakozás arra, hogy mit hoz a jövő” - mondta Iwona Dąbrowska, a Kubota kollekció igazgatója.

A kiegészítők tökéletesen tükrözik a könnyed, sportos jelleget - átlátszó napellenző, frottír fejpánt csuklópántokkal, vastagabb és vékonyabb, átlátszó zoknik kontrasztos színű csíkokkal.

Iwona Dąbrowska szerint a nosztalgia nem átmeneti trend, ezt még a márka mottója is hangsúlyozza: "A Kubota nem flip-flop, hanem életstílus". „A kollekció megalkotásának kulcsa egy hangulat megragadása volt. A sárgát, a kéket, a mentát és a rózsaszínt a meleg hónapok kezdetéhez, a hosszabbodó nappalokhoz, a nyíló virágokhoz vagy a pályára való visszatéréshez kötjük.

De ezek egyben a frissen festett tömbházak színei is, amelyek falainak árnyékában az ember szerelmes lett, jól érezte magát, és sok szép pillanatot töltött. Ehhez jön egy nagy adag pozitív energia, plusz a jelenkor igényei, és voilá. Ugyan senki nem kérte, de mindenkinek szüksége volt egy ilyen nosztalgikus és futurisztikus utazásra” - tette hozzá.

 

A Reserved Athleisure kollekció ruhái megfelelnek a #EcoAware címkének - főként organikus pamutból és újrahasznosított poliészterből készültek. A biopamut sokkal kisebb környezeti hatással bír, mint a hagyományos pamut. Olyan módon termesztik, amely hozzájárul a talaj termékenységének fenntartásához és a biodiverzitás védelméhez. Termesztéséhez nem használnak genetikailag módosított vetőmagokat, és a betakarítás a természetes ciklusnak megfelelően, a növekedés serkentése és mesterséges gyorsítása nélkül történik. Az újrahasznosított poliészter egy szintetikus anyag, amelyet PET műanyag palackokból, valamint post-consumer nyersanyagokból állítanak elő. A kiválasztott anyagokat megtisztítják, felaprítják, és új szövetekké dolgozzák fel. Így ugyanolyan jó minőségű ruhákat kapunk, mint hagyományos gyártási eljárással. Az újrahasznosításnak köszönhetően olyan anyagokat nyerünk vissza, amelyek a hulladéklerakóban végeznék.

A kollekciót Karolina Wilczyńska örökítette meg. A felvételek tökéletesen tükrözik a 90-es évek nosztalgikus hangulatát, ugyanakkor Kasia Mioduska stilizációi a projektek nőies jellegét hangsúlyozzák.

A Reserved x Kubota már elérhető a webshopban.

Kredit:

Képek: Karolina Wilczyńska

Stylist: Kasia Mioduska

Haj és smink: Adrian Świderski

Modell: Ana Maytin