Ússzunk együtt!

2022. 15. 07., 11:31am
Balaton- átúszás 40. alkalommal: az úszás közösségi ünnepe, amit évenként rendeznek meg

 

1979 óta összesen négyszer fordult elő, hogy az adott évben nem lehetett megtartani az átúszást. Azóta folyamatosan nő a résztvevők száma, idén már hétezer fölött neveztek, ám július 23-ig még sokan bejelentkezhetnek.

Információ, tudnivalók, nevezés: https://www.balaton-atuszas.hu

https://www.facebook.com/balatonatuszas/ 

Időpont: július 23.

 Lidl Balaton-átúszás:

Induló helyszín és rajt: Révfülöp labdarúgópálya, reggel 8-tól legkésőbb 12.30-ig meg kell kezdeni, a célba 15.30-ig be kell érni

Érkezés: Balatonboglár, Platán Strand

Úszótáv hossza: 5,2 km

Lidl Balaton-átúszás Féltáv:

Indulás: Balatonboglár, Platán Strand 9-től 12-ig

Érkezés: Balatonboglár, Platán Strand, legkésőbb 15 óráig

Úszótáv hossza: 2,6 km, pályahossz 1.3 km – az úszás első etapját az úszófolyosó melletti sávban kell megtenni, majd 1,3 km után visszafordulva, az átúszókkal együtt érkezni.

Lidl Balaton-áthúzás SUPPAL

Indulás és rajt: Révfülöp labdarúgópálya 9-12-ig

Érkezés: Balatonboglár, Platán Strand

Táv: 5,2 km

Figyelem! Ezt csak egyéni indulók teljesíthetik, a SUP-on csak egy személy tartózkodhat! Balatonboglárról visszaevezni szigorúan tilos!

Tavaly 6060 úszták meg az 5,2 km-t, a Féltávot 516-an, SUP-pal 225 teljesítették a Áthúzást.

Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, egyúttal a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter azt mondta, a Balaton nemcsak találkozási hely. Összekötő és közösség alkotó is egyben, amire legjobb példa a Lidl Balaton-átúszás.

Mindennél fontosabb a biztonság!

Ennek jegyében zajlik az idei szervezés.

„Ha nincs jó idő, nincs rajt”- mondta el Máth István – ügyvezető versenyigazgató, Aranyhíd Balatonátúszó Kft. – „A Siófoki Obszervatóriummal folyamatos a kapcsolat. Az úszás előtt két nappal közös tanácskozás folyik, megtartható e verseny.”- tette hozzá.

Felkészült úszókat várnak, mert ez nem arról szól, hogy beugrunk a vízbe. Komoly fizikai és lelki alapozást igényel egy ilyen teljesítmény. Ráadásul a Balaton egy szabad víz, hullámzik, változó hőmérsékletű és mélységű, másképpen viselkedik, mint egy uszodai víz.

-Az úszók és húzók biztonságáért ezerfős csapat dolgozik. Ebből az úszófolyosón csaknem négyszázan a vitorlásokon, 35 személy a kishajókon, 16 személy a motorcsónakokon figyelik az embereket és segítenek, ha szükséges.

-A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is ott lesz a rendezvényen a biztonság érdekében

-A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata – minden évben balesetmegelőző munkájával segíti az eseményt: idén két sürgősségi mentőautóval, öt mentőhajóval és 18 fő professzionális legénységgel.

-A rendezvény egészségügyi stábja 3 kórházhajót, közel 60 fős orvosi, ápolói csapatot biztosít.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár sokszoros Balaton-átúszó. A sport mentális állapotjavító erejét hangsúlyozta. Az átúszás szervezőinek a BSI remek szövetségese. A szervezés profi, egyedül álló, hogy egy ekkora tóban ilyen sokan ússzanak.

dr.Eleki Zoltán ezredes – MHP Kiképzési Csoportfőnökség mb. csoportfőnök helyettes a honvédség szerepét emelte ki. Fontos a jó kondíció, naponta egy óra edzést tartanak a katonák, az úszás pedig jó próba is. Folyamatos készülnek, csapatuk az Úszó erőd hamarosan 300 főt számlál.

A főtámogató Lidl

A Lidl, felelős vállalatként elhivatott az egészséges életmód népszerűsítése mellett, ezért kommunikációjában legfontosabb a táplálkozással összefüggő egészségtudatosság. Ez jelent életmódot, táplálkozást egyaránt. A fiatalok és a felnőttek étkezése legyen egészséges, és fontos a mozgás is! Ennek jegyében támogatják, már 6. alkalommal, a Balaton-átúszást. A Balatonboglári Platán Strandon finomságokkal és rengeteg programmal várják a kicsiket és nagyokat- mondta el Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Navracsics Tibor, Máth István, Tőzsér Judit, Révész Máriusz, dr. Eleki Zoltán -Fotó: Szakál Szebáld

Jótékonyság

Nevezéskor már lehet támogatást adni, és a webáruházban vásárláskor is. A Lidl Balaton átúszás nevezői a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját, illetve Rocky Tomi, az egyetlen igazolt magyar nyíltvízi paraúszó Alcatraz-úszáson való részvételét támogatják.